Až roztaje „mapa republiky“, teprve tehdy skončí zima v Krkonoších

28. květen 2014
Česko – země neznámá

Ačkoliv je teprve konec května, teploty v posledních dnech šplhaly k tropickým hodnotám. V Krkonoších přesto zima ještě neskončila. Ta totiž prý podle místních horalů končí, až když roztaje „mapa republiky“, tedy obrovská sněhová závěj ve tvaru někdejšího Československa.

Unikátní závěj leží na úpatí Studniční hory a objevuje se pravidelně každý rok. Jen v různém období, podle toho, jak tuhá a na sníh bohatá byla zima a jak rychle přišly jarní teploty. Letos se objevila nebývale brzy, už v květnu. Jiné roky to bývá třeba až koncem června nebo dokonce začátkem prázdnin.

Pokud byste ji chtěli vidět, vydejte se z Pece pod Sněžkou na Výrovku. Z asfaltové cesty, která mimochodem také bývá ještě touto dobou zavátá a musí se frézovat pro zásobování Luční boudy, můžete směrem na Luční horu spatřit obrovskou závěj, která opravdu připomíná mapu. Nejprve je to Československo ještě s Podkarpatskou Rusí, později, jak sníh odtává, „oddělí se“ Podkarpatská Rus a někdy i Slovensko.

Mapa republiky bývá při dobré viditelnosti vidět dokonce až z Bílé věže v Hradci Králové. Letos je zřejmé, že roztaje výjimečně brzy. Každopádně místní lidé právě podle „mapy“ určovali pravý konec zimy v Krkonoších. Léto tu ale trvá krátce, první sníh se na vrcholcích nejvyšších českých hor objevuje třeba už v srpnu, byť jde jen o poprašek, který zase brzy roztaje.

Krkonoše ze Studniční hory

Pokud se vydáte sledovat „mapu republiky“, z Luční hory, druhé nejvyšší v České republice, už je to jen kousek na samý vrchol Čech – na Sněžku. Bude-li vám přát počasí, budete mít naši skutečnou republiku pod sebou jako na dlani.

Zdroj informací: KRNAP

Spustit audio