Automaty na kávu, pití nebo bagety jsou běžné. V Prosečném a ve Vrchlabí mají ovšem automaty na maso

3. březen 2021 10:11

Farmáři na Trutnovsku zprovoznili první tři automaty na maso. A to konkrétně v obci Prosečné a ve Vrchlabí. Lidé si tak v podstatě kdykoli mohou zakoupit maso, které chtějí. Pochází z biofarmy. Zájem za první týdny je poměrně velký. Stroj jeho majitelé denně doplňují a plánují navýšit nabídku sortimentu i počet automatů. 

Čtěte také

„Prosím, vyberte produkt."
Senior Petr Vodseďálek přišel k automatu na maso. Prý se mu nechtělo běhat po městě a shánět maso.
„Chtěl bych kousek zadního hovězího a něco na polívku. Abych nemusel lítat po obchodech ve městě, tak jsem se tady zastavil."

Vkládá do stroje bankovky a vybírá maso. Zadá číslo, kterým je označeno a automat mu ho vydá.

Za chvíli přijíždí majitel Jan Basař, aby automaty a jejich obsah zkontrolovat a produkty, které chybí, doplnil.
„Teď momentálně doplňujeme hovězí žebra, nízkou roštěnou, pravou svíčkovou, ořech - steak. Každý kousek masa má na sobě etiketu. Ta uvádí vše, co tam musí být. Číslo šarže, o jaký druh masa se jedná i číslo chovatele."

V Prosečném a ve Vrchlabí otevřeli farmáři automaty na maso

Stroj je na první pohled stejný jako automaty na bagety, pití nebo sladkosti.
„Ale je to obráceně, než u jiných výrobků. Když se do automatu dají bagety či cokoliv jiného, tak to tam stárne. Tady maso vlastně zraje. Samozřejmě nesmí to ale překročit dobu, do které má být spotřebováno. Ale to si hlídáme při naskladňování."

Čtěte také

„Vzhledem k tomu, že je vše originálně baleno, tak tam žádný problém není," říká ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch, podle kterého je tento způsob prodávání masa v pořádku.

Zkušenosti s automatem na maso má už i pan Jiří, který si koupil hovězí žebra.
„Do krámu mě teď nepustí, tak si přijdu sem, obsloužím se, vyberu si a mám krásné, čerstvé maso."

„Lidé si mohou v katalogu vybrat, co chtějí. Zakoupí si to a navíc je to v dnešní době bezkontaktní. Takže je to dobré řešení i do koronavirové krize."
Ve Vrchlabí by se podle Jana Basaře měly už brzy objevit další automaty a nabídka masa se rozšíří například také o ryby nebo zvěřinu.

Spustit audio

Související