Atlet a sbormistr. Jablonecký primátor letos opět předal dvě ceny Pro meritis

Cenu města Pro metritis začal primátor Jablonce nad Nisou udělovat v roce 2012. Jejím historicky prvním držitelem je Václav Vostřák.

Medaile za zásluhy o rozvoj města a jeho reprezentaci, za vynikající umělecká díla, vědeckou, kulturní a sociální činnost, obětavé nebo dlouhodobé výchovné a pedagogické působení, příkladné občanské činy i mimořádné osobní oběti ve prospěch města a jeho občanů – to je cena Pro meritis Jablonec nad Nisou.

V rámci letošního Novoročního koncertu jablonecký primátor Jiří Čeřovský dvě prestižní městské ceny Pro meritis. Jednu získal in memoriam jablonecký atlet Ivan Ullsperger, převzal ji za něj jeho vnuk Miroslav. „Pamatuji si, že dědeček byl sportovcem do poslední chvíli. Když už nemohl chodit, alespoň jezdil doma na rotopedu každý den kolem třiceti kilometrů,“ prozradil pak na oceněného sportovce, který byl současníkem Emila Zátopka.

Druhou cenu Pro meritis z rukou jabloneckého primátora převzal Tomáš Pospíšil, pedagog jablonecké ZUŠ a sbormistr dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude!. Na otázku, zda je práce s dětmi těžká, řekl: „Hlavně je krásná. Děti nejsou horší, než byly dříve, jak se někdy říká. Naopak. Práce s nimi mě stále nesmírně těší a nabíjí. Doufám, že to tak bude dlouho.“

Na medailonky obou oceněných se můžete podívat ve videu.

Novoročnímu večeru dodala slavnostní rámec Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Kaspara Zehndera. Vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová říká: „Královehradecká filharmonie je také už tradiční součástí slavnostního koncertu. Letos přivezla program nazvaný Tango sinfonico.“ S kralovéhradeckou symfonií vystoupili ještě zpěvačka Analia Selis, klavírista Mariano Castro a hráč na bandoneon Omar Massa z Argentiny.

autoři: Jan Žíla , reČRoL | zdroj: TZ Magistrát města Jablonec nad Nisou