Asfalt, nebo dlažební kostky? V Železném Brodu se přou o podobu cest v historické čtvrti

1. srpen 2016

V Železném Brodě na Jablonecku se řeší spory kvůli asfaltovým cestám v památkové zóně Trávníky. V historické části města by se měla kopat kanalizace a při té příležitosti chce část obyvatel vrátit Trávníkům původní dlážděné cesty. Památkáři celou rekonstrukci kanalizace zamítli, protože chtějí v Trávníkách dlažbu, ne asfalt. Naopak pro asfalt je část místních, část vedení radnice i vodohospodáři.

Pro návrat dlažby do historické čtvrti plné roubenek a starých malebných domů je například Alena Kortanová ze spolku Trávnice. Její rod tady má v místě chalupu už 180 let. Alena Kortanová coby kronikářka chce za návrat dlažby bojovat, poničený asfalt, který v místě před lety dlažbu nahradil, je podle ní ostudou Trávníků. „Při každém zásahu se musí do asfaltu řezat, kopat, pak se to zaplácne asfaltem a vypadá to takto,“ říká Kortanová.

Podoba asfaltové silnice v historické části města Železný Brod


„Byl bych pro, aby se sem vrátila stará dlažba a nahradila asfalt, k tomu historickému stylu by se to hodilo,“ říká obyvatel Tomáš Jakubička. Ne všichni obyvatelé Trávníků jsou ale pro dlažbu. „Dlažební kostky v místě z hlediska provozu – to není tak jednoduché,“ říká nezávislý starosta Železného Brodu František Lufinka.


Památkáři rekonstrukci kanalizace zamítli. Ne ale kvůli kanalizaci jako takové, vysvětluje Dana Picková z památkové péče: „Neznamená to, že se nemůžou kopat vodovody. Problém byl s tím, že se měly obnovovat ty povrchy do asfaltu.“

Trávníky Železný Brod


Město se obrátilo o pomoc na Liberecký kraj. Podle krajského úřadu musí spor vyřešit vodoprávní úřad, ne památkáři. Kdy se začne kopat a jaký bude nakonec v Trávníkách povrch tedy závisí teď na nich.

autor: sas
Spustit audio