Artweek převlékne Linserce kabát. Z chátrající továrny výstavním prostorem a centrem umění nejen pro mladé

3. září 2021

V historické budově v okolí Papírového náměstí se dávají věci do pohybu. Město má s prostory velké plány a chce je brzy zpřístupnit veřejnosti. Jak a kdy, zjišťovala redaktorka Lucie Fürstová.

Město Liberec bude v roce 2028 kandidovat na Evropské město kultury. K tomu by mohla pomoct i zatím zanedbaná historická budova slévárny v dolním centru města. Radnice ji plánuje proměnit ve veřejný kulturně kreativní prostor.

To místo je protknuto takovým industriálním duchem, vyráběly se tu automobilové motory a montovaly se tu první automobily v Rakousku-Uhersku…
Jiří Janďourek, městský architekt

Čtěte také

Podobné kulturní centrum v okolí Papírového náměstí schází. Radnice proto využije víc než 160 let starou budovu bývalé slévárny Linser, kterou na jaře získala společně s dalšími pozemky v téže lokalitě. Cihlovou stavbu z roku 1858 spojenou s historií automobilového průmyslu plánuje město zpřístupnit už letos. V budově se budou konat velké kulturní akce spojené s uměním, designem šperků i hudební produkcí na uměleckých přehlídkách.

Návštěvníkům se prostory bývalé továrny poprvé otevřou v září, kdy se od 11. do 17. 9. v Liberci bude konat festival Art Week, který je letos součástí Dnů evropského dědictví.

V rámci festivalu Art Week Liberec bude mimořádně zpřístupněná bývalá Slévárna Linserka, kde student pražské AVU Patrik Adamec vystaví své nejnovější dílo Mrzák #2 z cyklu Relatable, realizované speciálně pro prostor továrny.

Zdroj: www.artweekliberec.cz

Začátkem října se do „Linserky“ budou zájemci moct podívat znovu, díky komentované prohlídce výstavy diplomových prací studentů architektury a urbanismu, jejichž návrhy se věnují možnému budoucímu pojetí Papírového náměstí v Liberci. Výstavu v rámci Dnů architektury připravuje Kancelář architektury města Liberec.

Město chce na „Linserku" také upozornit velkým uměleckým dílem vytvořeným přímo na jedné z jejích oprýskaných zdí.

Zájem o výstavní prostor v takzvané „Linserce" už podle náměstka primátora Ivana Langra zvoleného za Starosty pro Liberecký kraj projevila například Fakulta umění a architektury liberecké Technické univerzity i organizace Člověk v tísni. Zatím není jasné, kdo bude v budově sídlit.

Jak objekt bývalé slévárny a automobilky popisuje vedoucí odboru Kanceláře architektury města Jiří Janďourek? Co a kdo podle něj v budově bude mít své místo? Jak městský architekt plánuje využít prostor továrny? Poslechněte si reportáž Lucie Fürstové.

autoři: Lucie Fürstová , Johana Tománková , reČRoL | zdroje: Art Week Liberec , Dny architektury Liberec
Spustit audio

Související