Archeologové dnes začnou hledat hroby nejstarších Liberečanů

31. říjen 2012

Energetiky, kteří mění v Kostelní ulici v Liberci kabelové vedení, od dneška (31.10) dočasně nahradí archeologové. Budou hledat středověké hroby nejstarších Liberečanů.

Hřbitov by měl ležet pod kočičími hlavami mezi farou a kostelem svatého Antonína, kudy denně projdou tisíce lidí. Ani jeden z oslovených současných Liberečanů přitom nevěděl, že Kostelní ulice byla kdysi pohřebištěm

„Kočičí hlavy tady měří čtrnáct a půl centimetru. Pod tím je centimetr nečistot a hned pod tím jsou hroby nejstarších Liberečanů.“ ukazuje na vlny propadající se dlažby archeolog Petr Brestovanský.

Podle něj byly dlažební kostky natlučené přímo na hroby - proto se občas nějaké místo trošku propadne. Už na tomhle místě před časem našli kosterní pozůstatky z šestnáctého a sedmnáctého století - tady u nejstaršího kostela očekávají ovšem hlubší historii. Datování plyne ze zajímavého nálezu,který tam objevili.

„Léta třináct set padesát až třináct set sedmdesát... Našli jsme zde drobnou minci z grošového údobí. Ta má na jedné straně českého lva a na druhé straně takzvanou plamennou orlici. Je to stříbrňák...“ popisuje Brestovanský nález archeologů.

Mezi farou a kostelem sv.Antonína Velikého by měly být podle archeologů desítky hrobů, díky kterým se zřejmě brzy dozvíme něco více o středověké historii Liberce.

Spustit audio