Archeologický průzkum na budoucí trase dálnice D6 bude brzy ukončen. Přinesl zajímavé nálezy

1. prosinec 2022 15:00

Na budoucí trase dálnice D6 u Hořoviček a Hořešedel o celkové délce 14,4 km bylo dosud archeologicky prozkoumáno celkem 1232 objektů. Nyní práce pokračují na bohatých lokalitách u Hořoviček, kde kromě desítek železářských pecí byla nalezena jedna unikátní, nejspíše keramická. Ukončení archeologického průzkumu se předpokládé 18. prosince 2022. Na podrobnosti jsme se zeptali mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla.

Archeologický průzkum na stavbě dálnice D6 u Hořoviček  - baterie železářských pecí

"Na každé trase, kde se chystáme stavět, musím očekávat nějaké výrazné naleziště. A to ze dvou důvodů. Jeden je ten, že to máme zákonem nařízeno. Než začneme stavět dálnici, která vše přikryje na mnoho desítek, možná i stovek let, tak je třeba provést archeologický průzkum, zda se tam dá něco výrazného najít a potom následuje tzv. záchranný archeologický průzkum. A ten druhý důvod je velmi velmi pádný, a sice to, že jsme v české kotlině, v české zemi, v samém srdci Evropy. A tady prakticky s malou nadsázkou, když rýpnete do země kdekoliv, tak něco najdeme. Jde jenom o to, co a kde nalezneme. Nicméně je pravda, že u těch Hořoviček a Hořesedel se toho našlo mnoho, pro odborníky pro archeology a historiky, skutečně velmi zajímavých věcí," přibližuje Jan Rýdl.

Na několika místech budoucí dálnice již byly výzkumné práce dokončeny. Pokračují ale na velmi bohatých lokalitách Hořovičky, kde převažuje germánské osídlení, jemuž dominuje výrobní okrsek s doklady železářské výroby doby římské.

Kromě několika desítek železářských pecí zde byla rovněž objevena unikátní pec, patrně keramická, která nemá ve středoevropském prostoru obdoby. Pec byla vytesána do sprašového podloží, které uchovalo téměř celou její konstrukci. Unikátní je tím, že do pecního prostoru vedou dva více jak 2 m dlouhé topné kanály. Uvnitř pece se tak mohlo lehce dosáhnout teploty až 1200 °C. Pokud by sloužila pro výrobu keramiky, byl by to opravdu velmi kvalitní výpal.

Kompletní dokončení archeologického průzkumu pod vedením Ing. Radka Balého, ředitele České společnosti archeologické, o.p.s. by mělo být 18. prosince 2022.

A co se vzácnými nálezy stane? Uvidí je veřejnost? Poslechněte si v záznamu rozhovoru.

autor: JMys | zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR
Spustit audio