Andrea Tvrdá: Canisterapie má smysl, když přináší radost všem

3. duben 2014

Věděli jste, že když pes vrčí, tak mu vibruje krk? Nejenom to se dozví neslyšící děti, za kterými dochází se svými zvířecími pomocníky Andrea Tvrdá z občanského sdružení Elva Help, které se mimo jiné zabývá canisterapií. V čem spočívá tato psí léčebná metoda?

„Canisterapie? Je to vlastně pozitivní působení na člověka, který je nemocný, v nepohodě nebo handicapovaný, a to prostřednictvím speciálně vedeného pejska,“ popisuje Eva Tvrdá.

S takovými psy docházejí pracovníci Elva Help do zařízení, ve kterém nemocný člověk je nebo přímo do domácnosti, kde žije. Jako u jiných druhů terapie je také tady nutné si stanovit, jaké cíle je potřeba splnit. Na základě toho pak mohou totiž terapeuti zvolit vhodnou techniku, formu a metodu, jak pejska nechat na dotyčného pacienta působit.

„Použít pejska zní ošklivě, on je ten pes spíš parťák,“ upřesňuje terapeutka a dodává, že na canisterapii je vhodné jakékoliv psí plemeno – záleží spíš na individualitě každého psa.

„Canisterapie má smysl jen tehdy, jestliže si z ní všichni – klient, pes i terapeut, odnášejí nějaké obohacení a mají z toho radost,“ dodává Eva Tvrdá.

Pro ty z vás, kteří se chtějí o canisterapii dozvědět víc podotýkáme, že Eva Tvrdá bude také hostem v pořadu Svět zvířat, který vysíláme v sobotu 5. dubna od 11:15!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio