Analytik Pavel Havlíček: Češi se 17. listopadu umí semknout, ale jsou tu i snahy o přepsání dějin

18. listopad 2022

Výročí 17. listopadu dokáže semknout českou společnost, hodnotí oslavy sametové revoluce analytik Pavel Havlíček z výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. Velká část české společnosti si hodnot jako je svoboda a demokracie skutečně váží, podotýká v pořadu Jak to vidí… Nakolik jsme odolní vůči vnějším i vnitřním vlivům a dezinformacím? Poslechněte si ze záznamu. Aktuální názory a komentáře nezávislých osobností na dění kolem nás moderuje Zita Senková. 

Česká republika zažila velkolepé oslavy výročí 17. listopadu. „Viděl jsem skutečnou euforii,“ připomíná atmosféru letošních oslav, která panovala nejen v pražských ulicích, analytik Pavel Havlíček.

Připomíná, že v české společnosti jsme mohli během svátku sledovat vzepětí nálad ve prospěch demokracie a lidských práv.

Čtěte také

Ale také velmi silné propojení s našimi historickými událostmi, hodnotí oslavy výročí 33 let od sametové revoluce analytik.

Zároveň poukázal na to, že v souvislosti se svátkem 17. listopadu v české společnosti zaznívá i sounáležitost se současnou situací na Ukrajině.

Na druhé straně ale upozorňuje i na velmi manipulativní výklady, které se týkají i naší vlastní minulosti. Nakolik jsme odolní vůči vnějším i vnitřním vlivům, co se týče dezinformací nebo snahy přepsat dějiny?

Různý výklad naší vlastní minulosti

„Někteří lidé dokáží být snadno manipulováni jak určitými kruhy uvnitř české společnosti, tak i ze zahraničí. Například z Ruské federace,“ poukazuje analytik Havlíček na nebezpečí dezinformací a vnějšího i vnitřního společenského tlaku.

„Setkal jsem se například s výkladem, že události v srpnu 1968 byly vedeny ze strany Ukrajiny,“ zmiňuje příklad. Takové hlasy však anyltik Havlíček považuje za výzvu pro celou společnost. „Z hlediska úpravy systému vzdělávání i konzumace informací v médiích, doplňuje.

Dezinformace a manipulace ve veřejném prostoru podle něj zůstávají. Je to výzva i těchto velmi tvrdých a řekněme těžkých časech, která narativům nahrává, uzavírá. 

autoři: Zita Senková , Pavel Havlíček , juk
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.