Alkohol kontra obezita a jejich vzájemný vliv na zdraví. Pití alkoholu vede k rozvoji nadváhy

7. únor 2020

Užívání alkoholu vede k rozvoji nadváhy a obezity. Důvodem je skutečnost, že z chemického hlediska alkohol obsahuje vysoké množství jednoduchého cukru, který se při nedostatečném energetickém výdeji velmi snadno přeměňuje a ukládá do tukové tkáně.

Děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové prof. MUDr. Jiří Manďák, Ph.D. v naší radioporadně na téma: alkohol a obezita. A pozvánka na akci u příležitosti Dne pro zdraví.

Čtěte také

1 gram čistého alkoholu /ethanolu/ představuje 29 kJ = 6,931 kcal. Pro představu si můžeme uvést příklad, kdy 0,5 l dvanáctistupňového světlého piva obsahuje průměrně 700 kJ. To odpovídá přibližně 1/3 mléčné čokolády.

Alkohol v sobě obsahuje především tzv. prázdné kalorie, které tělu nepřinášejí žádnou nutriční hodnotu. Navíc tato energetická hodnota přispívá k nárůstu hmotnosti. Při odbourávání alkoholu se organismus zaměřuje nejdříve na jeho rozklad, a až poté na metabolismus jiných nutričních látek, jako jsou tuky, složené cukry a bílkoviny.

Proces metabolismu alkoholu probíhá především v játrech

Z těla je alkohol vylučován prostřednictvím ledvin. Jsou-li ale játra plně vytížena odbouráváním ethanolu a dalších toxických látek, nemohou plnit své ostatní funkce, jako je např. zásobování krve glukózou. Díky tomu má pak člověk větší hlad, přestože v těle je cukru dostatek. Zpomalen je také proces spalování tuků. Alkohol blokuje tvorbu jaterních enzymů, které jsou nutné k metabolismu mastných kyselin.

Alkohol obecně zpomaluje proces hubnutí

Příjem alkoholu bývá navíc často spojen s konzumací tučných či smažených jídel. Ty v konečném důsledku ještě více přispívají k rychlejšímu přibývání na váze. Při pití alkoholu navíc člověk ztrácí schopnost sebekontroly. Snadněji tak podlehne chuti na slaná a mastná jídla s vysokým energetickým obsahem.

Lada Klokočníková a prof. MUDr. Jiří Manďák, Ph.D.

Pro hubnutí proto nejsou vhodné ani sladké alkoholické nápoje. Mají sice menší podíl alkoholu, zato však větší množství přidaného cukru.

Ženy mají větší predispozici k ukládání tuků

Ženy mají celkově vyšší procento tukové tkáně.

Čtěte také

Obézní lidé vykazují po požití alkoholu vyšší hladinu alkoholu v krvi než lidé se stejnou hmotností, ale s vyšším podílem svalové tkáně.

Důvodem je skutečnost, že tuková tkáň je vyřazena z rovnoměrného rozmisťování alkoholu v těle. To je také důvodem, proč mají ženy s nadváhou ve srovnání s muži o jednu šestinu až jednu třetinu vyšší koncentraci alkoholu v krvi a zároveň dříve vykazují známky opilosti.

Při hubnutí bychom se tedy měli vyhnout zejména konzumaci destilátů a sladkých likérů, ale i omezit na minimum příjem piva a vína.

Farmaceutická a Lékařská fakulta UK Vás zvou na Informační den

Informační den Farmaceutické a Lékařské fakulty UK se uskuteční v úterý 11. února 2020 od 9 do 15 hodin v Obchodním centru Aupark v Hradci Králové na Gočárově třídě.

Akce zaměřená na zdravý životní styl, účinky alkoholu a obezitu je určena široké veřejnosti. Zástupci obou fakult budou zájemcům provádět základní zdravotní měření (tlak, BMI) a budou odpovídat na konkrétní dotazy týkající se zdravé výživy a možných rizik. Měření i konzultace jsou zdarma.

Každý, kdo má zájem udělat něco pro své zdraví a chce se poradit s odborníky, je vítaný.

Zveme vás také na veřejnou diskusi na téma ZDRAVÍ

Konkrétně se bude věnovat ALKOHOLU a OBEZITĚ a jejich dopadům na lidský organismus a zdraví nás všech. Debata se bude konat 11. února 2020 od 17:30 hodin v Hradci Králové v kulturním centru Adalbertinum a bude zdarma pro všechny zájemce.

Nadváha je čím dál větší (ilustrační foto)

Řešit se bude otázka aktuálního stavu výskytu nadváhy a spotřeby alkoholu v ČR, porovnání trendů posledních let, postupy, jak proti obezitě bojovat, na co si dávat nejvíce pozor a také co je skutečně důležité pro udržení zdravého těla i mysli.

Debatovat společně s Vámi bude rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima, ministr zdravotnictví Mgr. Adam Vojtěch, děkan Lékařské fakulty UK v HK prof. Jiří Manďák a děkan Farmaceutické fakulty UK v HK prof. Tomáš Šimůnek.

Lékařská fakulta v Hradci Králové
je nejstarší vysoká škola ve východních Čechách. Byla založena 13. října 1945 jako první z lékařských fakult ihned po druhé světové válce a stala se součástí Univerzity Karlovy, nejstarší univerzity ve střední Evropě a na sever od Alp. Univezita Karlova byla založena v roce 1348 Karlem IV., králem Čech a později císařem Svaté říše římské.

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Jiřím Manďákem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.