Alej roku vyhrálo mladé stromořadí v Dřevčicích. Vysadili ho trampové

13. květen 2018

Mladé jabloně, hrušně, višně nebo slivoně lemují Starou Husí cestu v Dubé - Dřevčicích na Českolipsku. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby stromořadí nezískalo titul Alej roku 2017. Dokázalo se prosadit proti dalším 61 alejím z celého Česka.

A čím je ještě zvláštní? Že podél bývalé kupecké cesty stromy rostou teprve tři roky a vysázeli si je sami tamní trampové. Pátrali v archivech a zjistili, kudy vedla původní Husí cesta, kterou kdysi lemovaly stromy. Stromořadí se potom rozhodli obnovit. A proč zvolili ovocné stromy?

„Uvažovali jsme o všem možným, o dubech, o lípách. A nakonec jsme říkali, ať ta alej časem poskytuje i nějakej užitek, ať poskytuje nejen stín, ale i užitek. A dokonce máme takovou ideu, až ty stromy budou vzrostlý, že tady dáme cedule jednotlivých odrůd,“ vysvětlil tramp Jaromír "Mikej" Henzl.

Alejí roku 2017 se stalo jen tři roky staré stromořadí v Dřevnicích

Trampové vysázeli podél cesty 59 ovocných stromů. Zvolili 17 starých odrůd jabloní, hrušní, višní, třešní a slivoní, které podle jejich zjištění v místě v minulosti rostly.

„Mám tady svůj stromek, krásnou, vzrostlou třešeň. Těší se dobrýmu zdraví a je poměrně hodně vysoká. Člověk z toho má radost, když už tam vidí květy, že potom si může natrhat i úrodu,“  řekl další ze zakladatelů aleje, tramp Rostislav „Volf“ Procházka.

Až mladé stromky vyrostou, budou dávat ovoce i stín

A jak je možné, že mezi 62 alejemi z celé České republiky vyhrála alej, která vlastně není alejí?

„Tady to byl poměrně unikát, že za celých sedm let, co pořádáme tuto anketu, zvítězilo opravdu mladinké stromořadí. Nicméně, proč zrovna tato alej vyhrála? Protože se o to zasadili místní trampové, místní spolky a lidi sami od sebe. Je to jejich vlastní výtvor, takže oni se semknuli a díky tomu nadšení ta alej vyhrála,“ vysvětlil Jiří Kaňa z neziskové organizace Arnika, které anketu o nejkrásnější alej pořádá.

Na udílení ceny zazpivaly Sestry Havelkovy

Mladé ovocné stromořadí v Dubé - Dřevčicích na Českolipsku se tak umístilo jako první z celé republiky. Na slavnostním předání ceny a odhalení pamětní desky se v sobotu sešli zakladatelé aleje a zazpívaly Sestry Havelkovy.

Druhé místo v internetové anketě obsadila lipová alej v Šakvicích na Břeclavsku, třetí místo pak zámecká alej v Brankách na Vsetínsku.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio