Aktuálně z Českolipska: Dopravci se podařilo obnovit autobusové linky

21. prosinec 2021 10:00

Autobusoví dopravci po celém Česku se potýkají s nedostatkem řidičů. Celá řada jich je totiž v karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19. Na Českolipsku kvůli tomu v pondělí 20. prosince nevyjela asi desítka spojů.

Čtěte také

Někteří onemocněli, jiní jsou v karanténě. S nedostatkem řidičů autobusů se kvůli koronaviru potýkají dopravci po celém Česku. Na některých místech se jim kvůli tomu v pondělí 20. prosince nepodařilo vypravit některé spoje. Například na Českolipsku jich bylo okolo deseti. Aktuální situaci tam sleduje redaktor Jiří Jelínek.

Jak Českému rozhlasu v úterý 21. prosince ráno sdělil předseda představenstva ČSAD Liberec Martin Bobek, zatím všechny spoje vyrazily. Situaci by podle něj mohla zkomplikovat například nenadálá karanténa některého z řidičů. I to se totiž, spolu s nemocemi nebo různými lékařskými zákroky, podepsalo na nedostatku řidičů v pondělí 20. prosince lidí.

Dopravní společnosti se podařilo zajistit brigádníky a zapojila také některé zaměstnance, kteří ve firmě pracují na jiných pozicích, ale mají řidičské oprávnění na autobus.

Na Českolipsku dopravce vlastněný z většiny Libereckým krajem působí teprve týden. Díky druhému, mnohem déle působícímu středisku v Liberci, ale bylo možné některé řidiče přesunout. Od čtvrtka 23. prosince začne platit prázdninový jízdní řád, kdy vyráží výrazně méně spojů. To by mělo podle Libereckého kraje situaci výrazně uklidnit.

Liberecký kraj není jediný

S nedostatkem řidičů veřejné dopravy se potýkají i v dalších místech České republiky. Asi nejhorší situace byla u příměstských spojů na Teplicku. Tam už od minulého týdne denně nejezdí desítky spojů. 20. prosince už byla situace lepší, nevyjelo jich asi osm.

Ve stejný den nevyjela ani řada spojů na Orlickoústecku. I tam problémy přetrvávají. 21. prosince v regionu nevyjelo asi třicet spojů a podle předběžných informací jich zítra bude minimálně dvacet pět.

Spustit audio

Související