AKTUALIZUJEME! Rozvolňování: co, kde, jak v Libereckém kraji

11. květen 2020 11:54

Další obchody a nově i restaurační zahrádky, ale i některé hrady, kina a služby, například kadeřnické salony. Co dalšího můžeme z rozhodnutí vlády začít od 11. května znovu navštěvovat a vyžívat?

Čtěte také

Restaurační zahrádky, obchodní centra, kina nebo třeba kadeřnictví. Ta můžeme od 11. května opět navštěvovat a využívat. Vláda uvolňuje opatření přijatá kvůli pandemii koronaviru. Otevřít už můžou všechny provozovny v nákupních centrech, ale i prodejny nad 2 500 metrů čtverečných, které nejsou součástí obřích nákupcích domů. Znovu fungovat mohou i restaurace, hospody, bufety, vinotéky, bistra a kavárny, ale jen venku, tedy na letních zahrádkách. Gastronomická zařízení mohou své zboží podávat i přes výdejní okénko a nově také pouštět zákazníky dovnitř na toalety.

Jak to bude ve školách?

Čtěte také

Na základní školy se vracejí zatím žáci devátých tříd a na střední školy jen studenti posledních ročníků. Školy musí především zabránit tomu, aby se žáci kdekoliv shlukovali, dodržovat předepsané počty žáků a studentů v učebnách a rovněž dodržovat přísnější hygienická opatření.
Otevřeny budou také umělecké školy. I tam musejí být děti v kolektivech nejvýše po patnácti a dodržovat rozestupy, při pohybu ve společných prostorách i nadále nosit roušky a od rodičů musí mít také podepsané čestné prohlášení, jak doplnil ředitel Základní umělecká školy v Jablonci nad Nisou Vít Rakušan.

Kam za kulturou?

Čtěte také

Navštěvovat můžeme některá kina, divadla a vybrané hrady a zámky. Konkrétně v našem kraji je to zřícenina hradu Trosky a areál zámeckého parku na Sychrově. Otevřít mohou i galerie. Například Oblastní galerie v Liberci zůstane ale zatím dál uzavřena. Jak vysvětlil ředitel galerie Jan Randáček, prostory zpřístupní od 26. května; podle původně navrhovaného vládního termínu si totiž naplánovali údržbářské práce a stihnou je dokončit právě v tomto, původním, termínu.

Doprava

Čtěte také

Už od 8. května je znovu v provozu kabinová lanovka na Ještěd. Dopravci, třeba v Jablonci nad Nisou, se pomalu vracejí ke standardním jízdním řádům. S obnovením výuky ve školách přidává spoje také liberecký dopravní podnik. Další školní linky začnou jezdit od 25. května.
Od 1. června se rozjedou i první turistické spoje a od 13. června by mohli lidé znovu začít jezdit vlakem do zahraničí. Týkat by se to mělo 2 vlakových linek, do Německa se zastávkou v Žitavě a do Polska do Szklarske Poreby. O obnově polských autobusových spojů se zatím jedná, uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Sport, úřady, služby

Od 11. května může také sportovat současně až 100 lidí a bude možné pořádat i soutěže. Sportovci přitom nemusejí mít roušky.
Stejný počet lidí najednou se může zúčastnit i svateb nebo bohoslužby. Své zákazníky můžou znovu začít obsluhovat i kadeřnictví, kosmetické salony, solária nebo třeba maséři. I u nich platí povinnost dodržovat nadále hygienická opatření, včetně nošení roušek. V běžném režimu začal od 11. května fungovat například i liberecký magistrát.

autoři: Šárka Škapiková , Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související