Aktualizujeme: Další mimořádná preventivní opatření v Libereckém kraji

12. březen 2020 09:10

Zrušené kulturní a sportovní akce, uzavřené úřady, omezená doprava. Naši redaktoři mapují situaci na různých místech kraje.

Liberecký kraj

Čtěte také

V budově hejtmanství jsou až do odvolání zrušeny úřední hodiny. Úřad přijal kvůli riziku nákazy koronavirem mimořádná opatření. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka z ODS k tomu uvedl, že všechny žádosti budou vyřizovat telefonicky nebo e-mailem. „Není to kvůli nedostatku zaměstnanců, ale proto, abychom zabránili kontaktu s potencionálně nakaženými lidmi,“ dodal.

Příměstské autobusy v kraji kvůli uzavření škol nadále v prázdninovém režimu

Kraj rozhodl o delší platnosti prázdninových jízdních řádů, i po skončení jarních prázdnin, a to nejméně do pátku 27. března. Podle náměstka hejtmana Sobotky totiž předpokládají, že mimořádné opatření potrvá nejméně 14 dní, s možností i dalšího prodloužení.

Liberecké Komunitní středisko Kontakt preventivně ruší všechny akce pro seniory

Akcí KSK se sice neúčastní více než sto osob, senioři jsou ale nejvíce ohroženou skupinou obyvatel. Zrušena jsou všechna setkávání v klubech seniorů ve městě, včetně Centrálního klubu. Až do odvolání končí veškeré organizované sportovní tréninky a vzdělávací akce střediska. Bez omezení zatím zůstává služba určená seniorům Taxík Maxík.

IQPark

Expozice vědecko-zábavního centra iQPark je od 12. března otevřená. Je určená hlavně předškolákům a mladším školním dětem. Dočasně byla uzavřená kvůli riziku nákazy koronavirem. Podle ředitele centra Pavla Coufala IQPark bude počet návštěvníků regulovat a zajistí maximální dezinfekci všech exponátů. Všem bude k dispozici i dostatek antibakteriálních přípravků pro jejich vlastní potřebu. Otevřené je také planetárium a fungují i laboratoře centra včetně programu, který nabízejí. Větší iQLandie zůstává zavřená.

Bazén a knihovna

Až do odvolání je na doporučení Krajské hygienické stanice uzavřený liberecký městský bazén.
Od 12. března je uzavřená budova Krajské vědecké knihovny. Instituce to oznámila na svém webu. Zrušené jsou všechny akce a zavřené jsou i všechny pobočky. Vypůjčené knihy můžou čtenáři vracet do biblioboxu před budovou. Knihovna jim prodlouží výpůjční dobu.

Kroužky a umělecká škola v Liberci

Liberecká Základní umělecká škola ve Frýdlantské ulici je z preventivních důvodů kvůli koronaviru zavřená. Uzavřelo ji město, vzdělává se v ní individuálně, ale i společně, na 2000 dětí. Město ze stejných důvodů do odovolání ukončilo i volnočasové kroužky v Domě dětí a mládeže Větrník.

Uzavření kulturních institucí

Od 12. března jsou uzavřené všechny kulturní instituce, které spadají do správy Libereckého kraje. Podle mluvčího kraje Filipa Trdly jde o preventivní opatření vzhledem k vývoji výskytu koronaviru v Česku.
Až do odovolání je uzavřeno také Muzeum Českého ráje v Turnově a Vlastivědné muzeum v České Lípě. 

Jablonec nad Nisou

V Jablonci nad Nisou zavedli v souvislosti s prevencí šíření koronaviru několik vlastních opatření. Jak uvedla mluvčí magistrátu Jana Fričová, od 11. března je uzavřený dům dětí a mládeže Vikýř. Po jarních prázdninách zůstane zavřená základní umělecká škola.

Magistrát sníží počet úředních dnů.

Čtěte také

Od pondělka 16. března budou úřady dočasně, namísto všech pěti pracovních dnů, otevřené vždy jen v pondělí a ve středu, od 8:00 do 17:00 hodin.

Městská doprava v Jablonci

I v příštím týdnu, od 16. března, zůstane v prázdninovém režimu. Jezdit nebudou školní linky číslo 131, 132 a 133. Na lince číslo 118 z Hlavního nádraží přes zastávky Bazén, Mšeno, Arbesova bude jezdit pouze spoj 3 a 4. Na dalších linkách nebudou jezdit spoje označené symbolem čtyřicet.

Jablonecká kina

12. března z rozhodnutí zřizovatele s okamžitou platností zavřela jablonecká kina RADNICE a JUNIOR. Opatření platí minimálně do 31. března. Vstupenky zakoupené v on-line předprodeji budou automaticky vráceny na účet, ze kterého byly zaplaceny. Vstupenky zakoupené na pokladnách můžou lidé vrátit na pokladně EUROCENTRA. Po předložení vstupenky Vám budou vyplaceny peníze.

Pro veřejnost se v Jablonci s okamžitou platností až do odvolání uzavírá:

  • Eurocentrum Jablonec nad Nisou, s.r.o.
  • kina Junior a Radnice
  • městská sportovní a atletická hala
  • zimní stadion
  • plavecký bazén
  • Městské divadlo Jablonec nad Nisou, o.p.s.
  • městská knihovna, p. o.
  • turistické a informační centrum včetně Galerie MY
  • zastavené jsou programy ve spolkovém domě včetně klubů a Akademie seniorů
  • od pondělí 16. března město uzavře mateřské školy

 

Další opatření

  • s okamžitou platností a do odvolání se ruší všechny veřejné městské akce či ty pořádané v městských prostorách – například setkání s občany, vítání občánků apod.;
  • zajištění Městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou bude dál v omezeném, tzv. prázdninovém režimu.

 

Zdroj: Tisková zpráva Magistrátu města Jablonec nad Nisou ze dne 12. 3. 2020

Sport v Jablonci

Páteční ligový zápas proti Zlínu (13. března 2020) odehrají fotbalisté Jablonce bez diváků. Důvodem je rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a také Ligové fotbalové asociace. 

Česká Lípa

Také radnice v České Lípě přijala mimořádná opatření.
Všechny městem plánované koncerty a divadelní představení přesunou na pozdější dobu. Oznámila to mluvčí Kristýna Brožová. Vstupenky zůstanou v platnosti.

Bez náhrady se ruší akce Otvírání Pekla plánovaná na 21. března.
Českolipský Dům dětí a mládeže Libertin ruší příměstské tábory a lyžařský kurz. Základní umělecká škola zrušila sérii koncertů, která měla být příští týden.
Do českolipského plaveckého bazénu vpustí nejvýše 90 návštěvníků najednou.
Jako kulturní instituce, která spadá do správy Libereckého kraje, je do odvolání úplně uzavřené momentálně rekonstruované Vlastivědné muzeum v České Lípě.

Sportovní zařízení ve městě zůstávají otevřená, klubům město doporučuje přeložit naplánovaná utkání na jindy, nebo zvážit účast diváků. Například 13. března čeká futsalisty České Lípy zápas o zachování ligové příslušnosti proti Teplicím. Nastoupí k němu bez diváků.

autoři: Lucie Fürstová , jij , Eva Malá , ppe , Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související