Adventní trhy ve Zhořelci: Mix německých, slezských i polských tradic

16. prosinec 2017

Za pravou vánoční atmosférou můžete vyrazit také za hranice. Třeba do saského města Görlitz neboli Zhořelce. Pořádají tam malebné vánoční trhy, kam dnes míří nejen hodně Němců, ale taky Poláci a Češi. 

Z Liberce je to do půvabného historického města necelá hodina a Polákům stačí přejít přes řeku Nisu. Na náměstí Obermarkt  jsou ještě tento víkend desítky stánků s tradičním zbožím ze Saska, ale taky z Horní Lužice a Dolního Slezska.

Na zhořeleckých trzích najdete nepřeberné množství vánočních ozdob

Návštěvníky tam přivítá nápis Schlezische Christkindermarkt tedy Slezský Ježíškův trh, a ten nabízí nepřeberné množství originálních ozdob, jesliček, polské keramiky nebo vánočních svíček všech tvarů.

Můžete si opéct pravé německé bratwursty

Na zhořeleckých trzích se setkávají lidé několika kultur. Prolínají se zde tradice německé, polské, slezské i lužické. To poznáte třeba na nabízených pochutinách, můžete ochutnat třeba svařáky z borůvkového, ostružinového nebo trnkového vína, opéct si pravé německé bratwursty, pochutnat si na slezských koláčích nebo si dát tradiční polskou polévku bigos.

Najdete tam třeba tradiční polskou keramiku z města Bolesławiec

Trhy ve Zhořelci končí už tento víkend, stejně jako v nedaleké Žitavě nebo městě Hoyerswerda. Zahraniční vánoční atmosféru si můžete užít až do 23. prosince na trzích v Budyšíně. A den po Štědrém dni můžete vyrazit na Ojbín, kde se od 14 do 16 hodin koná slavnost v kostýmech inspirovanými dobou Karla IV. Ten hrad založil a za jeho života byla Lužice součástí Českého království.

autoři: Ivana Bernáthová 2 , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.