Advent na hradech a zámcích. Některé zvou na tematické prohlídky

8. prosinec 2018

Adventní program připravily na sobotu některé hrady a zámky v Libereckém kraji. Například hrad Lipý v České Lípě láká na tradiční vánoční jarmark. Lemberk, Grabštějn a Zákupy zase nabízejí adventní prohlídky.

Tradiční vánoční jarmark na hradě Lipý v České Lípě začíná v deset a potrvá až do sedmnácté hodiny. Návštěvníky čeká živý zvířecí betlém "Adélčin dvoreček", strašidelné bytosti v gotických sklepích nebo hudební a divadelní představení. Zkrátka nepřijdou milovníci zabíjačkových pochoutek, po celý den budou na hradě pravé staročeské zabíjačkové hody.

02544438.jpeg

Speciální prohlídky s vánoční tematikou nabízí například hrad Grabštejn a zámek Lemberk na Liberecku nebo zámek v Zákupech na Českolipsku. Na Grabštejně můžou zájemci vidět vánočně vyzdobené interiéry rodu Clam-Gallasů. Slavnostně vyzdobené interiéry s mobiliářem z 16. až 20. století připomenou dnes už pozapomenuté tradice. Součástí adventní prohlídky je i kaple svaté Barbory, skvost renesanční architektury.

Grabštejn

Prohlídky vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple připravili průvodci také na zámku Lemberk. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty bude obohacena o příchod Mikuláše, andělů a čertů.

Zámek v Zákupech nabízí prohlídku vánočně vyzdobeného byt nadlesního Josefa Mati z doby první republiky. Prohlídka s výkladem průvodce neopomene také výklad o vánočních zvycích, nebude chybět vánoční výzdoba, ozdobené vánoční stromy nebo štědrovečerní tabule s nadílkou. Součástí prohlídky bude rovněž vánočně vyzdobená kaple sv. Františka z Assisi.

Vánoční tabule

První prohlídky na těchto památkách začínají v 10 hodin dopoledne.

autor: mib
Spustit audio