ADRENALINOVÉ VIDEO: Lanochodec se na „lajně“ prošel mezi věžemi hradu Trosky

11. červenec 2017
Koktejl

Začínal na tzv. lajně mezi stromy v parku a letos se mu podařilo splnit si sen mnoha lanochodců či přesněji slacklinistů. S kamarády lajnou propojil Pannu a Babu, věže hradu Trosky. „Každý, kdo Trosky zná a jezdí kolem, tak si tam tu lajnu představuje už několik let. Ale až teď se to podařilo a mám z toho obrovskou radost,“ říká Matyáš Veselý, lanochodec z Liberce a úspěšný pokořitel lajny mezi věžemi asi největšího symbolu Českého ráje.

Zásluhy rozhodně nepřipisuje jen sobě. Mnohem složitější než natáhnout vlastní lajnu, což není provaz, ale tenký popruh, bylo získat povolení. Trosky jsou státní památkou a lajnu je třeba dobře ukotvit. V případě trosek bez vrtání a dalšího možného poškození.

Že to půjde, se Matyášovi podařilo dokázat ve spolupráci s kastelánem Lubomírem Martinkem mladším, kterému tímto patří velký dík. „Bylo to vlastně jednoduché. Když jsme ukázali, za co budeme kotvit a jaké tam asi budou síly, tak zrovna byla dobrá konstelace, že se to všem zdálo jako dobrý nápad,“ popisuje Veselý. Úspěšný slacklinista doufá, že se z přecházení lajny mezi Troskami stane tradice.

Na lajně vedro jako v sauně

Lajna natažená mezi oběma troseckými věžemi měřila 86 metrů a byla ve výšce asi 46 metrů nad nádvořím. Slacklinisti – nebo chcete-li moderní provazochodci – si umí poradit i s poměrně silným větrem. „Pokud je vítr konstantní, tak se do něj můžete tak hezky položit. Když poryv vypne, tak se člověk propadne. Je to ale osvěžující. Na lajně to je takový adrenalin, že mně je strašné vedro, jako v sauně,“ líčí Veselý.

Matyáše Veselého můžete potkat nejen ve výškách, ale také na divokých i rychlých prkýnkách – snowboardech a longboardech nebo na hudebních pódiích se skupinou Exil 51.

Jak slacklinisté ukotvili lajnu mezi věžemi hradu Trosky, na to se můžete podívat na následujícím videu.

Slacklinista Matyáš Veselý v akci
Spustit audio