70 let oslaví pěvecký sbor Janáček koncertem v jabloneckém Eurocentru

Janáček je v Jablonci nad Nisou pojem. Smíšeným pěveckým sborem, který vznikl v roce 1949, prošlo do dneška víc než čtyři sta členů. Nadšení amatéři, které spojuje láska k hudbě, slaví letos sedmdesáté výročí.

Jméno Janáček vymyslel pro jejich uskupení Josef Boček. Ten stál v jeho čele celých čtyřicet let a dokonce o něm napsal i knihu. Sbormistrů se ale v Janáčku vystřídalo za dobu jeho existence celkem jedenáct.

V jabloneckém sboru Janáček zpívá ni asi dvacítka mužů

„Trávíme společně každý týden dvě hodiny na zkoušce, ale taky děláme soustředění. Tam jsme třeba tři dny pohromadě od rána do večera. Jezdíme na zájezdy, takže skutečně velká rodina. Obdivuji, že ten sbor vlastně v dnešní době sedmdesátku vůbec vydržel. Já doufám, že to je sbor mladý a v nejlepších letech,“ vyznala se jeho současná sbormistryně Olga Fröhlichová, která ve sboru zpívá od roku 1974.

Mezi téměř šedesáti zpěváky ve sboru jsou lidé, kterým je dvaadvacet, nejstarším členům je ale přes osmdesát. Mezi ně patří třeba Iva Sasková, která v Janáčku zpívá padesát pět let.

„Zpívání v Janáčku mě velmi obohatilo tou krásnou muzikou, kterou jsme dělali radost nejen sobě, ale i posluchačům. A právě tím, že se člověk věnuje nějaké bohulibé činnosti, že se mu ani nedaří stárnout. My jsme taková dobrá rodina, jsou to lidi stejně naladění. Zažili jsme spolu i hodně radosti, kromě toho, že šíříme tu kulturu,“ popsala Iva Sasková.

Jablonecký sbor Janáček má asi šedesát členů, většina z nich jsou ženy

Mezi dlouholeté členy Janáčku patří i Filip Hájek, jeden z více než dvaceti mužských členů sboru. „V této sezóně dokončuji padesátý rok. Začal jsem jako mladíček, gymnazista, no a vydrželo mi to do dneška,“ sdělil Filip Hájek.

  „My máme repertoár od starých duchovních písní, přes sakrální písně moderní, novější. Lidovky samozřejmě a nechybí tam ani slavné operní sbory,“ představila sbor jeho předsedkyně Iva Kopáčková. Podle ní je Janáček fenomén, který patří k Jablonci jako sklo nebo bižuterie.

Smíšený pěvecký sbor Janáček má otevřené dveře i pro nové členy. Přijímají zpěváky a zpěvačky už od patnácti let. Koncert k sedmdesáti letům existence sboru se koná v sobotu od osmnácti hodin v Eurocentru v Jablonci nad Nisou.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio