7 činoherních novinek. Divadlo FXŠ bude lákat i na „unikáty“

Sedm činoherních premiér uvede v nacházející divadelní sezóně divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Bude mezi nimi groteska, muzikál, ale i představení pro celou rodinu. Liberecké divadlo si vybírá především původní inscenace. Hned čtyři ze sedmi premiérových titulů uvádí jako jediné v celé republice.

Na nově položené dřevěné podlaze Malého divadla už herci intenzivně zkouší pod vedením režiséra Martina Tichého na první premiéru sezóny – mrazivou grotesku o náboženském fanatismu Mučedník od německého dramatika Maria von Mayenburga. Další z připravovaných titulů je podle Šimona Dominika, šéfa liberecké činohry například černá komedie Leninovi Balzamovači. „Pak budeme mít náš největší letošní titul – v únoru v Šaldově divadle velký muzikál s živou kapelou Ženy na pokraji nervového zhroucení a v Malém divadle adaptaci románu Jaroslava Žáka Konec starých časů o proměnách české společnosti a jejím charakteru,“ popisuje Dominik.

Premiéry činohry DFXŠ 2017/2018:
6. 10. 2017 Mučedník (M. von Mayenburg)
20. 10. 2017 Tajuplný ostrov (J. Verne)
8. 12. 2017 Leninovi balzamovači (V. Thiessen)
2. 2. 2018 Ženy na pokraji nervového zhroucení (J. Lane, D. Yazbek)
13. 4. 2018 Konec starých časů (J. Žák, T. Syrovátka)
1. 6. 2018 ŽIJEME? (L. Čepková)
15. 6. 2018 Úklady a láska (F. Schiller)

Tajuplný ostrov, hra pro celou rodinu

Do Liberce se po zhruba padesáti letech vrací i klasika Úklady a láska Friedricha Schillera v režii Ivana Krejčího. „Důležité je zmínit důraz na unikátnost. Snažíme se hrát věci, které se nehrají všude jinde.“ Podle dramaturga Tomáš Syrovátky je v repertoáru je i hra určená pro celou rodinu. Neobvykle pojatá Verneovka Tajuplný ostrov. „Tatínky bude bavit kabaret s krásnými tanečnicemi, starší diváci se zamyslí nad tím, jak funguje svět a společnost,“ říká dramaturg Tomáš Syrovátka.

Tajuplný ostrov bude v listopadu druhou premiérou letošní sezóny, tu první inscenaci Mučedník, uvede divadlo F. X. Šaldy už šestého října.

Herci zkouší v Malém divadle v Liberci
Zkoušky herců v Malém divadle
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio