6 typů grilů: Vyberte ten správný aneb Chcete maso s nádechem kouře, přesně propečené, nebo jste spíš na design?

5. červenec 2022

Grilování masa, ryb, uzenin a zeleniny se stalo během let českým sportem. Obchodní řetězce se předhání v nabídce grilů, ale jak správný gril vybrat? Na dřevěné uhlí, elektrický nebo plynový na propan-butan? 

1. Grily plynové

„Plyn je jednoduší na obsluhu. Když chcete, můžete si dopřát i lepší výhřevnost, např. čistý propan. Lahev ale bohužel stojí kolem 600 Kč. Ale klasický propan-butan stačí. Zajímavá je i kombinace plynu a dřevěného uhlí, kdy můžete pracovat střídavě. Nebo jsou i plynové grily s nepřímým teplem, kde jsou hořáky z boku. Případné kapičky tuku z grilovaného masa tudíž nepadají na hořák, nehoří, a pokrmy jsou tak zdravější,“ říká Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a také učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni u Borského parku.

Můžeme použít i litinové desky na přípravu jídel a ty snesou opravdu hodně. A to i u grilů na dřevěné uhlí.

2. Grily na dřevěné uhlí

„U grilů na dřevěné uhlí a brikety bych doporučil grily s válcem na přípravu žhavého dřevěného uhlí. A při používání uhlí ve válci, zapalovat bez chemických podpalovačů. Válce mají komínový efekt, stačí kousek papíru, pár třísek a přidat dřevěné uhlí. Za chvíli se vše krásně rozhoří. Výhodou je přirozené infrazáření, které opracuje maso efektivněji. Navíc maso má i jemný nádech kouře, kterého na plynovém nebo elektrickém grilu nedosáhneme.“

Grilování masa a zeleniny na dřevěném uhlí

3. Elektrické grily a grily kontaktní

Jsou spíš na pár porcí. Mají většinou teflonový povrch, proto se musí neustále čistit a nepracovat na nich s kovem, aby se teflonová vrstva neporušila. Výhodou je, že jsou praktické a skladné.

4. Grily na peletky

Přichází jako novinka a tomu odpovídá i cena. Mají v sobě spoustu elektroniky. Mobilním telefonem můžete například ovládat teplotu. Mají i teplotní sondy, které jednoduše zapíchnete do steaku a gril nebo telefon pípne, až bude mít steak vámi navolené propečení. Můžete v nich i udit.

Pelety

5. Keramické grily

Tam už je to spíše o desingu. Váží mnoho kilogramů a na rozpálení spotřebují více dřevěného uhlí. Používají je například restaurace uvnitř svých kuchyní, protože kouř dobře odvede vzduchotechnika.

6. Americké grily na barbecue

U těchto typů se jedná o nepřímé grilování. Někde bokem, v komůrce hoří pomalu dřevo, jeho kouř ohřívá, udí, peče. A to dlouhé hodiny i velké kusy levného tužšího masa. Ke konci se potom ještě většinou zabalí do alobalu a nechají při vyšší teplotě dopéci. Z těch kusů masa se při teplotě kolem 120 °C při pomalém pečení téměř vše uvolní, a po dopečení je můžete krájet vidličkou.

Tyto grily připomínají vzhledově parní lokomotivu. Před válcem na páru je ohniště, tam můžete přímo grilovat, vlastní válec slouží jako nepřímý pomalý gril a kabina pro strojvedoucího je udírnou a zároveň udržovačem teploty už ugrilovaného masa nebo klobás. Američané mají tato zařízení na větší akce obrovské, vozí je na přívěsu za autem, pořádají grilovací soutěže, pečou a udí dlouhé hodiny. Takto připravené maso má jedinečnou chuť a strukturu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio