53 let od okupace vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Liberec vzpomíná, knihovna uvede nový film

20. srpen 2021 09:49

Jako každý rok si 21. srpna budeme připomínat okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Zvláště pak v Liberci, kde bylo hned po Praze nejvíc obětí. Jaké akce jsou letos připravené, shrnula redaktorka Jana Švecová.

V Liberci budou lidé vzpomínat u památníku na průčelí radnice, kde si každý může přečíst jména všech devíti obětí ze srpna 1968. Památku jedné z nich, 67letého Vincence Březiny, který zemřel v důsledku zranění, uctili už v pátek 20. srpna 2021 ráno na hřbitově v Kryštofově Údolí.

Čtěte také

V sobotu 21. srpna ráno představitelé města položí u liberecké radnice květiny. Vzpomínání tam bude pokračovat v 17 hodin koncertem písniček Karla Kryla. Mimořádný projekt k výročí okupace připravila už na pátek 20. srpna také Krajská knihovna v Liberci, přesněji organizace Post Bellum, která natočila zajímavý dokument.

Okupanty z donucení

V dokumentu, který natočilo centrum Paměť národa Severní Čechy Post Bellum, nečekejte známé obrázky tanků na náměstí před libereckou radnici, které mimochodem v té době neslo název Bojovníků za mír. Film Okupanty z donucení zachycuje vzpomínky polských vojáků a mapuje méně známou stránku okupace, a sice fakt, že představitelé Kremlu si tehdy k okupaci cizího státu přibrali spojence ze zemí tehdejší Varšavské smlouvy.

„My jsme zaznamenávali pamětníků na polské straně, podařilo se nám sehnat i vojáky, kteří se aktivně účastnili, přijeli tehdy do Liberce na tancích,“ popsala dokument mluvčí společnosti Post Bellum Michaela Pavlátová.

Liberec nebyl jediný

Oběti srpnové okupace 1968 nebyly jen v krajském městě. V Desné na Jablonecku zahynula osmiletá dívka, kterou i s její babičkou zabil výbuch a následný požár vojenského auta s cisternou.
V Jičíně začal opilý polský voják střílet do skupiny lidí před kinem. Dva zabil, sedm poranil, včetně dvou svých kolegů. A československá a polská média o tom mlčela, stejně jako o tom, že na protest se později upálil šedesátiletý Polák. Před svým činem napsal dopis na rozloučenou své manželce, podle dokumentu Paměti národa ho ale zabavila tajná.

Celkem si okupace Československa do konce roku 1968 vyžádala 137 mrtvých, zhruba 500 těžce a stovky lehce zraněných.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související