450 kilometrů dlouhý pochod do Nového Boru připomněl válečné události

22. květen 2012

14 dní, 450 kilometrů a příběh starý desítky let. Pochod smrti. Tak nazvali pamětníci cesty, které vedly z koncentračních táborů na místa, kde příslušníci jednotek SS stříleli skupiny lidí.

Jednu skupinu žen při takovém pochodu v dubnu roku 1945 zastihl nálet a ve zmatku se pětici žen podařilo stráži SS utéct. Ženy se vydaly na cestu k domovu, který byl vzdálený více než 450 kilometrů. Stejnou cestu se rozhodla letos už podruhé projít i Milena Městecká, aby vzdala hold české odvaze a hrdinství

"Psychicky jsem na tom dobře, strašně mě těší, že jsem to dokázala ujít v jednom kuse. Fyzicky vcelku dobře, ale nohy mě už posledních pět dní bolí. Na den mi to vychází na zhruba 32 kilometrů," říká Milena Městecká.

"S sebou mám opravdu jen to nezbytný, oblečení jen jako, abych se mohla večer do něčeho převléknout. Žádný luxus, po cestě jsem si kupovala jen pečivo. Nedávala jsem si ani obědy nebo večeře, protože to ani není dobrý, když je těch kilometrů moc," uzavírá Milena Městecká.

Reportáž z rekonstrukce pochodu trasou více než 450 kilometrů, kterou ušly na konci druhé světové války ženy z koncentračního tábora v Ravensbrucku do Nového Boru, připravila redaktorka Šárka Škapiková.

autor: sas
Spustit audio