3 základní fígle na dokonalé těsto na třenou bábovku od Josefa Maršálka

Všichni rádi pečeme bábovku z třeného těsta. Při její přípravě bychom se měli vyvarovat tří základních chyb, ke kterým může dojít. Navíc je vždy můžeme napravit. Na co myslet při přípravě třené bábovky?

1. Postupné přidávání surovin

Vždy dodržujeme postup dle receptu a přidáváme suroviny v daném pořadí. Nikdy ne všechny najednou. Mouku vždy proséváme a cukr používáme zásadně krupicový, nikoliv moučkový. Krystaly cukru nám pomohou nadýchat těsto.

2. Suroviny o stejné pokojové teplotě

Někdy se nám může stát, když připravujeme těsto na bábovku, že se jinak hladké těsto najednou srazí. Která surovina to způsobuje nebo kde děláme chybu?

Pokud připravujeme třenou bábovku, tak nejdříve vyšleháme cukr s máslem do pěny, poté přidáme vajíčka nebo žloutky a zase šleháme. Potřebujeme získat nadýchanou, krásně krémovou hmotu. Pokud se nám těsto během toho srazilo, je to tím, že máslo nebo vajíčka byla příliš studená.

Neházíme flintu do žita. Tuto hmotu vezmeme, těsto vložíme do vodní lázně nebo nad páru a pokračujeme ve šlehání, dokud se všechny ingredience zase nespojí.

Pokud se nám to stane v momentě, když už máme všechno máslo s cukrem a s vajíčky vyšlehané a přidáme naopak studenou mouku nebo studené jádroviny, tak pokračujeme ve šlehání a hmota se nakonec stejně krásně spojí.

Vždy záleží na teplotě surovin. Není to v kvalitě ingrediencí, které přidáváme, ale o teplotě výsledného těsta nebo hmoty.

3. Ideální teplota

U třených hmot platí, že potřebujeme teplotu kolem 22 až 24 °C. Za takové teploty připravíme ideální třené těsto na pečení a bábovka bude dokonalá.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.