28. října vznikl stát, ne republika. Hlavně aby se udržela státní správa, přibližuje šéf muzea Lukeš

28. říjen 2021

Originál zákona o vzniku Československého státu je uložen v Národním muzeu, v jehož čele stojí Michal Lukeš: „Ten dokument vystavujeme. Je to na kousku papíru. A je to velký důkaz toho, že muži 28. října přemýšleli racionálně, reálně a měli v uvozovkách převrat v rukou. To, že Alois Rašín napsal, že vzniká stát, nikoliv republika, protože to on ještě nevěděl, znamená, že i v těch bouřlivých a nadšených hodinách věděli, že musí udržet státní správu.“

„Ten papír dával mužům 28. října možnost převzít státní správu, četnictvo, zásobování, aby vznikl nový stát, ale staré záležitosti fungovaly,“ vysvětluje Lukeš.

Čtěte také

Z pětice mužů ho nejvíc zajímá příběh Vavro Šrobára, který, jak praví legenda, vyrazil ze Slovenska do Prahy zjistit, co se vlastně děje, a vzápětí byl přizván do Národního výboru jako zástupce Slováků.  

„Prošel československými dějinami 20. století až do padesátých let, byl to i ministr komunistické vlády. Nevzhlížím k němu nekriticky, ale zasloužil by si vlastní monografii. Není to člověk, který by naše dějiny tvořil, ale sehrál zajímavou roli,“ připouští Lukeš.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš

Sám se generálním ředitelem Národního muzea stal roku 2002 v pouhých 26 letech. Dnes je po bezmála dvou dekádách pro změnu jedním z nejdéle sloužících muzejních ředitelů a pod jeho vedením Národní muzeum opravilo většinu svých budov. 

Poslechněte si celé Hovory Vlastimila Ježka.

autoři: Vlastimil Ježek , kac
Spustit audio