28. říjen oslaví města v kraji pietními akty. V Liberci bude přístupná radnice

Města v Libereckém kraji si připomenou pondělní Den vzniku samostatného československého státu celou řadou akcí. Třeba v Liberci zvou na radniční věž, v Turnově představí opravenou ulici. V Jablonci nad Nisou a dalších městech připravili pietní akty.

Například v krajském Liberci můžou lidé přijít na Den otevřených dveří na radnici. „Zveme návštěvníky na prohlídku obřadní síně, balkonu, zasedacích místností, ale také primátorovny a pracoven náměstků. Stejně tak nabízíme komentované prohlídky, ty jsou včetně výstupu na radniční věž,“ přiblížila sváteční program mluvčí města Jana Kodymová. Vstupenky je nutné zajistit si předem přes internet.

Logo

Ve čtrnáct hodin bude v Liberci odhalený pamětní kámen u lípy, kterou loni nechal vysadit Spolek Letců Liberec u dolních kasáren na Štefánikově náměstí. Pietní akt připomenutí vzniku Československa připravili i v sousedním Jablonci nad Nisou. Bude se konat v pondělí od jedenácti hodin u Památníku obětem 1. světové války v Tyršově parku.

Památník se stovkami jmen jabloneckých obětí první světové války

V Turnově připravili slavnostní otevření Studentské ulice po rekonstrukci. Město chystá i pietní vzpomínku s kladením věnců, a to od pěti hodin u pomníku ve Skálově ulici. Česká Lípa bude podobné pietní setkání také. Kdo bude chtít, může se na něj v pondělí odpoledne vydat na náměstí Osvobození. Semily si připomenou v pondělí výročí republiky položením květin u pamětní desky TGM na radnici. Kytice položí i k pomníkům padlým v Bítouchově, Cimbále, Spálově nebo Nouzově.

autoři: jch , mib
Spustit audio