2 roky podmínky za smrt dítěte. Liberecký okresní soud rozhodl v případu utonutí chlapce v Českém Dubu

31. květen 2023 15:23

Soud potrestal zástupce táborového vedoucího dvouletou podmínkou. Rozhodnutí je nepravomocné. V roce 2020 vzal 39letý zástupce táborového vedoucího děti na koupaliště. Podle obžaloby se nepřesvědčil, které umí plavat, nerozdal jim plavecké pomůcky, a v době, kdy se chlapec topil, byl v kiosku.

Čtěte také

Okresní soud v Liberci 31. května 2023 rozhodl v případu utonulého chlapce na koupališti v Českém Dubu. Zástupce vedoucího letního dětského tábora uznal vinným z přečinu usmrcení z nedbalosti a uložil mu podmínečný trest na dva roky. Původně mu hrozilo až šest let vězení. Obžalovaný se vinen necítil. Rozhodnutí soudu je nepravomocné.

Soud uložil přísnější trest, než navrhoval státní zástupce, ten požadoval 18 měsíců podmíněně. Nakonec soud rozhodl, že zástupci vedoucího tábora za přečin usmrcení z nedbalosti uloží trest ve výši 24 měsíců podmíněně s tříletým odkladem.

Prarodičům utonulého, kteří se stali pěstouny chlapce v jeho necelém roce, navíc musí vyplatit 1,4 milionu korun za duševní útrapy spojené s jeho smrtí; VZP musí uhradit náhradu škody přes 274 000 korun a také úrok z prodlení.

Obžalovaný se 31. května k soudu nedostavil, pouze sepsal závěrečnou řeč, kterou jeho obhájce předal soudu. V ní vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a omluvil se. Napsal ale, že svou vinu nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentovala obžaloba, a že za to měl být souzený pouze on.

Na soudním líčení byla přítomná jen sestra ženy, která chlapce vychovávala. Prarodiče utonulého chlapce se soudu ze zdravotních důvodů neúčastnili.

Tragédie se stala 6. července 2020, kdy se zhruba 120 dětí a jejich vedoucí a praktikanti vydali neplánovaně na koupaliště. Toho, že se chlapec topí, si nikdo nevšiml. Podle výpovědí jej už bezvládného z vody vytáhly dívky z jiného oddílu. Ti, kteří ho měli hlídat si toho, že se něco děje, nevšimli.

I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou péči chlapec druhý den v nemocnici zemřel. Z videozáznamu vyplynulo, že v době, kdy se chlapec topil, byl obžalovaný s dalšími lidmi u kiosku na pivu. V té době zastupoval hlavního vedoucí, který byl s jiným dítětem u lékaře.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související