1 400 lidí si v Libereckém kraji musí do konce července 2022 vyřídit nový řidičský průkaz. Úředníci nápor nečekají

20. červenec 2022 09:32

Během roku 2022 si na úřadech v celém Česku musí nový řidičský průkaz vyřídit přes 400 tisíc lidí. V Libereckém kraji si jich o nový doklad musí požádat zhruba 17 tisíc.

Čtěte také

Liberecký kraj na tom ve srovnání s dalšími kraji v Česku není špatně; je na předposledním místě. Nejméně lidí, 10 500, si pro nový řidičský průkaz musí přijít v Karlovarském kraji; nejvíce pak ve Středočeském kraji, přes 56 600 lidí. V závěsu je Jihomoravský kraj a hlavní město Praha.

Podle vedoucího odboru dopravy Pavla Rychetského úředníci, přesto, že do konce července 2022 musí pro nový doklad přijít 1 400 řidičů, žádný nápor žadatelů nezažívají.

Podobná je situace i na magistrátu v Jablonci na Nisou a na městských úřadech v Semilech a v České Lípě. Za to, že si řidič nevyřídí nový doklad včas, ho podle Pavla Rychetského žádný postih nečeká. Pokud ale při silniční kontrole předloží policistům neplatný průkaz, hrozí mu bloková pokuta až 2 tisíce korun.

Dřív bylo nutné při výměně řidičského průkazu absolvovat dvě cesty za úředníky. Nejdřív podat žádosti a pak si vyzvednout nový průkaz. Teď stačí navštívit úřad jen při vyzvednutí průkazu. Žádost je možné odeslat přes internet, konkrétně přes Portál občana. „Pokud mají datovou schránku a bankovní identitu, nebo pomocí občanského průkazu, mohou si podat žádost prostřednictvím internetu z domova. Musí mít ale datovou schránku. Pak si je přijdou pro hotový řidičský průkaz,“ vysvětlil Pavel Rychetský.

Podle něj ale nesmí být doklad propadlý. V samotné elektronické žádosti pak je možné nastavit, na kterém obecním úřadu s rozšířenou působností si ho řidič bude chtít vyzvednout.

O nový průkaz je možné požádat nejdříve tři měsíce před vypršením jeho platnosti. Výměna je zdarma a obvykle trvá 20 dnů. Expresní vyřízení do pěti dnů stojí 700 korun. 

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související