Zvířata se stahují do měst za potravou. Na Českolipsku zřejmě liška zadávila dvě kozy

19. červenec 2014

Snadný zdroj potravy láká stále více zvířat vyjít z lesů do měst. Plachost ztrácí divoká prasata, která minulý rok v honbě za potravou řádila v Sosnové u České Lípy. Výjimkou nejsou kuny, jezevci ani lišky. Ty vedle vybírání popelnic pravděpodobně nedávno navštívily kozí farmu nedaleko České Lípy.

„Měly tu ustájení kozy. Narodily se v letošním roce,“ říká majitelka kozí farmy nedaleko České Lípy Milena Krejzová.

Na pastvě leží dvě mrtvé kozy. Jedna pravděpodobně zemřela na vnitřní zranění. Z druhé příliš nezbylo. Zůstala jen hlava, páteř a část hrudníku.

„Nejdříve jsem si myslela, že to byla liška, protože ta už sežrala slepice. Podle vyjádření myslivce, který tady byl, by se mohlo jednat i o divoká prasata. Nikdy jsem se s tím nesetkala.“

„Přesto tu s divokými prasaty máme problém každý rok, kdy upravujeme traktorem i lopatami pastvinu, protože jsou tam hluboké rozryté díry. Prasata hledají nějaké larvy, nebo možná žaludy,“ popisuje Milena Krejzová.

Podle zoologa Zdeňka Vitáčka kozu nesežrala prasata, ale lišky.

„Osobně se přikláním k nejpravděpodobnější variantě, že to jsou lišky. Ony neuloví zdravé zvíře, nestrhnou ho. Ve chvíli, kdy je zvíře oslabené, nějakým způsobem není schopné se bránit, jsou schopné – zvláště, když to je více lišek - ho zabít a pak ho sníst,“ vysvětluje.

Podle něj je lišek nejen na Českolipsku hodně. „Většina lidí potká lišku přebíhající přes silnici. Jsou dokonce i ve městech. Podobně jako kuna skalní se tam živí odpadky. Pro ně je to úžasný a jednoduchý zdroj potravy. Jsou zaznamenané na kamerových systémech, jak vybírají popelnice,“ podotýká zoolog.

V České Lípě se objevili i jezevci

Ve městech se objevují nejen lišky. Jsou tam i ostatní zvířata, která se ještě před deseti nebo patnácti lety do nich neodvážila. V nočních hodinách je možné na českolipském sídlišti Špičák vidět kuny i srnce. Podle Zdeňka Vitáčka to nejsou ale jediná zvířata, která se tam odváží.

„Dneska už i prasata. Tady v Sosnové šli divočáci do obce. Do města se dostávají i jezevci. Jsou známé příklady z nedávné doby tady v České Lípě,“ konstatuje.

Pro zvěř, která zavítá do měst pro snadný zdroj potravy, představuje takový výlet riziko. Často skončí pod koly aut. Snížit počet zvěře, která se odváží do města za potravou, by pomohly například uzamykatelné kontejnery na biologický odpad.

autoři: sib , Tomáš Mařas
Spustit audio