Zmrzlinová superhrdinka? Ivana Jablonovská. Připadám si jako Xena, říká

28. červen 2018

Koprová, štrúdlová, pivní a další stovky druhů zmrzlin zvládá vyrábět vyhlášená zmrzlinářka Ivana Jablonovská. Nezaskočí ji ani objednávka „já nevím“.  Poněkud ji však zaskočila životní situace, která ji loni vedla k odchodu ze Stráže pod Ralskem, prakticky jenom s uzlíčkem věcí. Ale nevzdala se a svůj zmrzlinový sen žije dál. V den svých 43. narozenin začala znova a otevřela novou zmrzlinárnu. Tentokrát v Mimoni.

„Ani nevím, jak jsem to dokázala. Šlo to tak nějak samo. Připadám si jako Xena, protože co mě nezabije, to mě posílí, i když někdy toho je až moc,“ říká s úsměvem Ivana Jablonovská.

Teď už se stíhá i najíst a vyspat

Stíhá neuvěřitelné množství činností. Vyrábět zmrzlinu a zákusky, prodávat, obsluhovat, rozvážet dobroty a dokonce i zásobovat prodejnu. Teď už dokonce někdy i spí a jí. Že vám to přijde neskutečné? Zmrzlinářka všechnu náročnou práci zvládá s úsměvem. A to z předchozí zmrzlinárny v Ralsku, která byla její srdeční záležitostí, odešla loni s podlomeným zdravím a po nepříjemném partnerském rozchodu. Ale rozhodně si nestěžuje.

Zmrzlinu i zákusky vyrábí s láskou, tvrdí, že práce a lidé ji nabíjí energií

Zatím jen 56 druhů zmrzliny

„Zmrzlinu dělám už 18 let. Všechny receptury mám v hlavě. Vlastně jsem neskončila. Pokračuji dál, jenom na jiném místě. Momentálně prodávám jenom 56 druhů, protože víc se mi jich zatím nevejde. Ale receptury mám asi na 400 druhů, které bych sem časem chtěla dát,“ přibližuje zmrzlinářka smělé plány.

Neobvyklé druhy zmrzlin. Třeba i alkoholické si můžou dát dospělí ve zmrzlinárně Ivany Jablonovské

„Operace plotének? Tři dny si odpočinu v nemocnici, a pak to zase rozjedu. Mě dobíjejí lidé a práce. Je mi skvěle.“

To, že svoji práci miluje a mohla si splnit svůj sen, jí pomohlo i po zdravotní stránce. Sice ji čeká v září operace plotének, ale vlastně si to nepřipouští. „Tak si tři dny odpočinu v nemocnici, a pak to zase rozjedu. Mě dobíjejí lidé, dobíjí mě práce. Takže je mi skvěle,“ tvrdí Jablonovská.

A ještě historka na závěr. V den slavnostního otevření se všechno připravovalo již od čtyř hodin ráno. „Byl to takový stres, že sem zapomněla v devět otevřít a otevřela až v devět patnáct. Už tam čekal pán, náš první zákazník. Stal se z něj stálý zákazník, který chodí každý den. Vždycky, když se na něj podívám, tak si vzpomenu – první zásadní životní změna a my zapomeneme otevřít,“ popisuje Ivana s úsměvem zmrzlinářka, která svou práci, jak sama říká, opravdu miluje.

Usměvavá zmrzlinářka zná receptury na několik stovek druhů mražené dobroty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.