Zimní střediska jsou oficiálně uzavřená, přesto do hor proudí každý den tisíce lidí

7. leden 2021 09:24

V Libereckém kraji je možné k cestám za sněhem využívat také speciální autobusové linky. Vždy je ale nutné dodržovat nařízení vlády, tedy doporučené rozestupy a zakryté dýchací cesty.

Čtěte také

Letošní běžkařská sezóna je i přes protiepidemická opatření v plném proudu. Lidé se sice nedostanou do uzavřených horských chat, ale minimálně v Jizerských horách je pro pohyb na čerstvém vzduchu k dispozici několik desítek kilometrů zasněžených tras. Správci se snaží trasy Jizerské magistrály udržovat, i když to aktuálně v některých místech není úplně jednoduché. Jak popsal Martin Kunc, ředitel obecně prospěšné společnosti Jizerská, která se o úpravu stop stará, Jizerská magistrála je zatím jen utažená „na hladko“. Rolbaři čekají na vyšší sněhovou pokrývku, aby mohli upravit i stopy.

Čtěte také

Přestože nejezdí vleky, lidé vyrážejí také na sjezdovky, které v těchto dnech bývají plné dětí na saních nebo lyžařů, kteří si kopec vycházejí po svých. I v těchto místech je nutné dodržovat protiepidemická opatření. Navíc, zatímco mezi lyžaři a snowboardisty se už většinou ujalo nošení přileb, na bobech a saních to tak obvyklé není. Rychlejší lyžaři tak musejí dávat opravdu velký pozor. Na další nebezpečí upozornil správce areálu v Harrachově, kde stále pokračuje příprava svahu rolbami. Stává se, že lidé nedbají značení a přibližují se k ocelovým lanům, na kterých jsou rolby jištěné. Pokud lidé nutně potřebují přejít sjezdovku, měli by počkat na okraji, až jim obsluha dá pokyn.

Jak se do hor dostat?

Liberecký kraj i letos spustil zimní linky na trase Liberec - Bedřichov - Hrabětice. Posílená je o víkendech také běžná linka z Frýdlantu na Smědavu. V úseku Hejnice - Smědava jezdí v sobotu a v neděli autobusy mezi 8:30 a 16:30 každou hodinu. Do autobusu je nutné nastupovat s nasazenou ochranou dýchacích cest.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související