Zapomenutý rodák. V Liberci vystavuje Jan Pjena Novotný

12. říjen 2018

Malá výstavní síň v Liberci má před sebou cyklus výstav se společným jmenovatelem. Jejich autory budou liberečtí rodáci, kteří ale ve městě nejsou moc známí. Sérii výstav zahajuje pražský výtvarník Jan Novotný, známý pod svou přezdívkou Pjena.

„Prvním výtvarníkem, který startuje řadu Zapomenutí slavní Liberečáci je Jan Novotný, který skvěle zapadá do  toho cyklu,“ popsala kurátorka Malé výstavní síně Jitka Mrázková. Autor působí v Praze a je známý hlavně ve světě filmové tvorby. Jako scénograf spolupracoval například na filmech Divoké včely, Kobry a užovky nebo Prezident Blaník. Za svou tvorbu byl už třikrát nominován na Českého lva. 

Obraz Jana Novotného

 „Vyrůstal jsem tady v Liberci v Ruprechticích a připravil jsem na tuto výstavu díla z posledního roku. Vybral jsem většinu věcí, aby působily vesele, protože jsem tady prožil opravdu skvělé dětství. Liberec na mě působil vzdušně a vesele, tak jsem připravil takovou kolekci skoro až legračních obrazů, hodně barevných,“ popsal Jan Novotný.

Obraz Jana Novotného

Kromě rozměrných barevných pláten vystavil Jan Novotný také různé výtvarné objekty, ve kterých umělec zkombinoval kov, dřevo, a třeba i obvazy. 

„Teď realizuji film podle předlohy Jaroslava Rudiše Národní třída. Začínáme také připravovat historický film s Bohdanem Slámou,“ uvedl výtvarník a filmový architekt Jan Novotný.

Cyklus Zapomenutí slavní Liberečáci zahajuje výstava děl Jana Novotného

Výstava bude v Malé výstavní síni k vidění až do 25. listopadu. Vernisáž výstavy s přítomností autora bude v pátek 12. října v 18 hodin.

Spustit audio