Zapadlí vlastenci. Objevte jejich kraj a památník

9. leden 2019

Už od roku 1958 se píše historie Památníku zapadlých vlastenců, který tehdy díky místním nadšencům vznikl v budově bývalé fary v Pasekách nad Jizerou. To je malá víska v západních Krkonoších, kterou dá se říct světově proslavil Věnceslav Metelka jako zakladatel Krkonošské houslařské školy a jeho následovníci. Na základě jeho zápisků zobrazil drsný život horalů ve svém románu Zapadlí vlastenci Karel Václav Rais.

Komentář Jaroslava Hořeního: Paseky nad Jizerou jako horskou obec na pomezí Krkonoš a Jizerských hor znají hlavně příznivci lyžování. Deset kilometrů sjezdových tratí lehké i těžší složitosti láká především rodiny. Hoblování svahů je ale vhodné proložit posílením ducha a to návštěvou místního muzea, kde zjistíte, že obec má bohatou historii a že ve zdejších roubených chalupách se navlékaly korále, tkaly látky a dokonce vyráběly housle. Expozice Památníku zapadlých vlastenců po rekonstrukci ještě voní novotou, tak si ji nenechte ujít.

Expozice má ve dvou patrech celkem devět zastavení. V přízemí jde o historii obce, kde je například papírový model Pasek z roku 1850 a připomínka navlékání koralí, vedle pak zastavení věnované živnosti a řemeslům, kde jsou dva tkalcovské stavy. Kobercový a také člunkový, který se objevil ve filmu Krakonoš a lyžníci. Další část patří dřevoobrábění a lyžím. V patře najdou návštěvníci pohyblivý betlém, výstavní místnost, školu busty Věnceslava Metelky a Karla Václava Raise a především houslařskou expozici.

Pasecký památník už v roce 2016 dostal úžasný a vzácný dar do expozic krkonošské houslařské školy. Dědicové Metelkova následovníka Josefa Vedrala věnovali do Pasek kompletní vybavení Vedralovy houslařské dílny, včetně pracovního stolu, malého i velkého nářadí, houslových polotovarů a vlastně celého postupu náročné výroby houslí. A ten si mohou návštěvníci v nové expozici prohlédnout krok po kroku.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.