Zahájení sezóny hororem – sen Karla Hynka Máchy v libereckém Naivním divadle

21. říjen 2019

Adaptací básnické prózy zakladatele moderní české poezie divadlo zahájilo jubilejní sedmdesátou sezónu.

První inscenací už sedmdesáté sezóny Naivního divadla v Liberci je Pouť krkonošská. Nejde ani o loutkové představení, ani o činohru; příběh lze spíš označit jako hudebně výtvarnou kompozici určenou všem divákům od třinácti let výše.

Naivní divadlo uvedlo premiéru hororového příběhu K.H.Máchy Pouť krkonošská
Naivní divadlo uvedlo premiéru hororového příběhu K.H.Máchy Pouť krkonošská
Naivní divadlo uvedlo premiéru hororového příběhu K.H.Máchy Pouť krkonošská

Adaptaci stejnojmenné básnické prózy Karla Hynka Máchy v Liberci režíruje Filip Homola, scéna je dílem Kamila Bělohlávka. Důležitou roli hraje v inscenaci hudba, kterou pro ni složilo duo Kora et le Mechanix, jehož členy jsou režisér Filip Homola a Michal Kořán. Tu si návštěvníci nové inscenace z představení odnáší spolu se zážitky na hudebním nosiči.

Režisér Homola hru popisuje jako vyprávění o hledání pravdy, lásky a víry, a také o boji se šílenstvím. Vypravěčem a zároveň poutníkem je přitom sám Karel Hynek Mácha, který v Pouti krkonošské popsal sen ze své pěší pouti z Prahy na Sněžku v roce 1833. V představení zní jeho poetická a zvukomalebná čeština.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.