Začínají Dušičky. Policie je v pohotovosti na silnicích i na hřbitovech

2. listopad 2018

Právě dnes si připomínáme Památku zesnulých neboli Dušičky. V pohotovosti je policie, která bude víc kontrolovat řidiče a dohlížet na pietní místa.

Policie už předem varovala před možnými problémy v dopravě a před kapsáři. Abychom zabránili krádeži, neměli bychom podle policie v autě nechávat cenné věci nebo doklady, a to raději ani zavřené v přihrádce u spolujezdce. Už vůbec ne na sedadlech, ze kterých je po rozbití okénka jde velmi rychle ukrást. Důležité je dávat pozor na své věci, pokud navštívíme samotný hřbitov a upravujeme hrob.  

V případě krádeže je třeba přivolat policii prostřednictvím linky 158. Dobré je pokusit si zapamatovat informace k pachateli, pokud je to jen trochu možné. Policie může zajišťovat důkazy i na místě, takže vhodné je ho nijak neporušit.

Víc policistů bude nejen silnicích, hřbitovech a na nejrůznějších pietních místech, ale i v okolí přilehlých parkovišť. Tam policisté pohlídají, jestli někdo neparkuje špatně, třeba na zákazu stání.

O svátku lidově nazývaném Dušičky lidé vzpomínají na své zesnulé blízké. Navštěvují hroby zemřelých, pokládají na ně květiny a zapalují svíčky jako symbol života. Podle průzkumu agentury IPSOS se o nadcházejícím dušičkovém víkendu chystají na hřbitov téměř čtyři pětiny Čechů.

Dušičky jsou znát také u obchodníků, u kterých jdou v posledních dnech na odbyt zejména svíčky, dále lucerničky, věnce, hřbitovní vázy a květináče. Tržby rostou také květinářstvím u hřbitovů. Notářské kanceláře pak každoročně na začátku listopadu evidují zvýšený počet zájemců o sepsání závětí. Sepsání závěti u notáře přijde zhruba na 1 800 korun.

zdroje: Jan Charvát , ČTK
Spustit audio

Související