Záchranáři cvičili zásah u hromadné nehody. Simulovali pád lanovky

9. červen 2018

Mezinárodní cvičení záchranářů v Liberci začalo zásahem u hromadného neštěstí na Ještědu. Při simulovaném pádu jedné kabinové lanovky a uvíznutí druhé museli zdravotníci ošetřit desítky zraněných.

Cílem víkendového cvičení je sjednotit postupy při záchraně životů. Přijeli na něj záchranáři z celé republiky i ze sousedních států – Německa, Polska a Slovenska.  Zdravotníci budou muset splnit 19 úkolů, většinu z nich nebudou kvůli autenticitě předem znát. Tak tomu bylo i u cvičného zásahu na Ještědu, kterého se zúčastnili i horští záchranáři, vojenští zdravotníci, hasiči i policisté.

„V druhé kabince je panika, protože viděli, jak před nimi jedna spadla. V té spadlé máme několik desítek zraněných. Bylo voláno na operační středisko, byl vyslán komplet integrovaný záchranný systém. Máme volných patnáct posádek, v reálu by to vypadalo úplně jinak, patnáct posádek v Liberci nemáme,“ popsal průběh simulované nehody mluvčí krajských záchranářů Michal Georgiev.

Při pádu jedné kabinové lanovky a uvíznutí druhé museli zdravotníci ošetřit desítky zraněných. Používali systém třídění. Zraněné zahráli studenti ze středních zdravotních škol.

„Máme dopředu dáno, kdo co bude mít za zranění. Potom podle takového scénáře my maskujeme ty poraněné tak, jak se dohodneme i se zástupci záchranky, kteří to připravovali. Musí být někdo být na místě mrtev při takovéto nehodě, dívky v černém jsou také naší prací,“ uvedla k přípravám hromadného neštěstí Kateřina Havlová z Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou.

Sanitky záchranářů ze všech krajů

Mezinárodní cvičení záchranářů P155 Liberecká pokračuje v sobotu také akcemi pro veřejnost. Až do šestnácté hodiny jsou připraveny třeba ukázky záchrany tonoucího v Aquaparku v Centru Babylon nebo výuka první pomoci v OC Forum a v Zoo Liberec. Na ploché dráze v Pavlovicích pak předvedou svou zručnost řidiči sanitek.  

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio