Z černé sjezdovky je led. Ve Špindlerově Mlýně se chystají na elitní světové slalomářky

5. březen 2019

Elitní světové lyžařky jako Mikaelu Shiffrinovou a Petru Vlhovou čekají na konci týdne závody ve Špindlerově Mlýně.

Na to musejí organizátoři speciálně upravit i černou sjezdovku, která je teď pro amatérské závodníky zavřená a kdo by si ji přeci jen chtěl sjet, bude pro něj až nebezpečná.

Při pohledu z lanovky se černá sjezdovka ve Svatém Petru neliší o od stavu, ve kterém na ní mohou jezdit „hobíci“ – rekreační lyžaři. Jenže teď se připravuje pro elitní světové slalomářky.

„Teď po obou stranách kopce stavíme bezpečnostní sítě. V prudké části je to docela obtížná činnost, dělá se to na mačkách,“ popsal Tomáš Lipanský, který je šéfem závodu.

Jeho otec Pavel Lipanský spíše velí stavbě trati. A hodně ho rozzlobí, když teď na ní někdo udělá oblouček.

Organizátoři totiž museli velkou část trati injektovat vodou, aby sjezdovka zmrzla v led. A s tím souvisí, že kdo udělá oblouček, vytvoří malou hromádku a ta když zmrzne, bude se hodně špatně seškrabávat.

Takže kdo se teď na sjezdovku dostane, měl by se pouze sunout bokem, po hranách lyží.

„Hlavní rozdíl je v tom, že sníh je opravdu hodně tvrdý. Kdo nemá opravdu dobře nabroušené lyže, ani nezastaví,“ vysvětlil Tomáš Lipanský.

Aktuálně už organizátoři řeší hlavně technické věci – umístění mezičasů, navrtání tyčí s ochrannými sítěmi, stavbu cíle a podobně.

Samotná sjezdovka čeká na počasí, potřebuje ochlazení, které by v těchto dnech alespoň v noci mělo přijít.

zdroj: Martin Charvát
Spustit audio

Související