Vyrostly tam generace skokanů na lyžích a sdruženářů. Teď je na areál v Harrachově smutný pohled

22. listopad 2019

S nápadem, jak ve středisku opět uspořádat velké závody, přišli zástupci Mezinárodní lyžařské federace. Podle šéfa skokanské sekce FIS by měl Harrachov pro federaci sestavit plán, včetně návrhu postupné technické úpravy areálu, rozvoje střediska i personálního zajištění přípravy závodů. A hlavně zdroje financování.

Krkonošský Harrachov byl mnoho let světovým symbolem skokanského sportu. Tamní můstky včetně legendárního mamuta jsou teď ale kvůli špatnému technickému stavu zavřené.
Místní sportovci vyhlásili na obnovení provozu sbírku, která zatím vynesla kolem šesti set tisíc korun. Za tyto peníze bude možné letos zprovoznit malé můstky a uspořádat první národní závod. Jak jim ale řekli na inspekci ve skokanském areálu zástupci mezinárodní lyžařské federace FIS, Harrachovu musí při cestě nahoru pomoct organizace prestižního evropského závodu.

Udělejte plán

Šéf FIS Walter Hoffer je přesvědčený o tom, že se Harrachov může znovu zařadit k třiceti top skokanským centrům ve světě

Šéf skokanské sekce FIS Walter Hoffer k tomu dodal, že harrachovští by měli pro federaci sestavit pětiletý plán. A v něm, mimo jiné, navrhnout postupné technické úpravy areálu, rozvoj střediska i personální zajištění přípravy závodů, včetně toho, odkud na jednotlivé úpravy vezmou finance.

Pět miliónů korun na studii udržitelnosti už přislíbil dát Liberecký kraj. Vloni slíbil Harrachovu peníze premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Podle Tomáše Slavíka ze Svazu lyžařů České republiky peníze v Národní agentuře pro sport v podstatě jsou.

Potřebná je nejen studie, ale i vyřešení vlastnictví pozemků pod můstky a transformace společnosti, Klasického areálu Harrachov, která skokanský areál provozuje. Místo Olympijského výboru by do ní mohlo vstoupit město Harrachov.

Spustit audio

Související