Výročí 100 let od největší vodohospodářské katastrofy si lidé připomněli v Jizerkách

19. září 2016

V neděli 18. září odpoledne to bylo přesně 100 let od neštěstí, kdy se protrhla přehrada na Bílé Desné v Jizerských horách. Třináctimetrová vlna tehdy zabila desítky lidí a zatopila domy v horní Desné. Vzpomínkový akt uprostřed Jizerských hor ale nebyl jen ve znamení smutného výročí. Slavnostně se tam totiž otevřel nový výletní cíl právě v okolí někdejší kamenné přehrady.

Vzpomínková akce nabídla pietní mši i házení 67 kvítků za oběti do řeky. „Protržená přehrada je součástí katastrálního území Albrechtic, s dětmi jsme si ve škole o Protržené přehradě povídali, promítli jsme si filmy, četli jsme pověst,“ říká Hana Janušková, místní patriotka a ředitelka Základní školy v Albrechticích.

Proměna: Informační cedule a pietní místo za pozůstalé

Místo kolem protržené přehrady se za poslední dva roky proměnilo doslova k nepoznání – zmizely náletové dřeviny, nově jsou na místě informační cedule a pietní místo za pozůstalé. Na přestavbě místa katastrofy uprostřed jizerskohorských lesů se podílel i architekt Jiří Fohl.

„Byla snaha to lidem přiblížit, aby se tu vytvořily světliny a turisté si tu mohli sednout, aby vůbec lidé viděli rozsah toho, co tady v minulosti bylo,“ popisuje architekt.

Místo v Jizerských horách, kde se před 100 lety odehrála katastrofa

Nedaleko někdejší hráze dnes stojí obnovená útulna – Kremerova bouda. Z té původní tu zbylo jen pár základních kamenů. S chatou byly nejdřív trochu problémy, kvůli výstavbě v Chráněné krajinné oblasti.

Připomínku stého výročí od protržení přehrady navštívilo více než tisíc lidí.

autor: sas
Spustit audio