Vrty, vodojemy i čističky. Co letos chystá Vodohospodářské sdružení Turnov?

Na několika místech na Semilsku lidem chybí kvalitní pitná voda. Vodohospodářské sdružení Turnov, které sdružuje tamní města a obce, má proto letos v plánu hloubení dalších vrtů, budování vodovodů a kanalizací.

Sdružení se letos například chystá přivést vodovod do jedné části obce Loučky u Železného Brodu. Kvalitní pitnou vodu bude mít taky Mrklov u krkonošského Benecka.

„Tam máme nedostatek vody v době sucha v jedné části obce a ve druhé části nemáme vodovody. A ty by měly být všude, pokud je to možné. To je náš záměr,“ přiblížil ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

Nový vrt bude taky v Rovensku pod Troskami ve Václaví. Ten bude zásobovat pitnou vodou i obce Tatobity a Žernov. Teď vodohospodáři hledají dodavatele prací.

Nadzemní vodojem je v noci nasvícen

Vodohospodářské sdružení Turnov bude taky letos stavět vodojemy a modernizovat čistírny odpadních vod. Loni zprovoznilo nový vodojem v Ohrazenicích u Turnova, který slouží i jako rozhledna. Letos sdružení plánuje zmodernizovat vodojem Kozinec v Jilemnici, kde se loni kompletně přebudovali velkokapacitní přivaděč Bátovka.

A modernizaci dalších vodojemů například ve Vyskři v Českém ráji, nad Chuchelnou u Semil nebo v Lomnici nad Popelkou, bude letos připravovat projekčně. Prioritou jsou pro vodohospodářské sdružení čistírny odpadních vod.

„Jsme těsně před podpisem smlouvy na čistírnu v Rokytnici. To je akce za zhruba dvacet milionů korun, kterou budeme realizovat dva roky, protože to musíte za běhu a nesmíte v zimě, když je tam o deset tisíc lidí víc. Dále jsme před podpisem smlouvy na obnovu čistírny v Líšném. Tam dneska splašky tečou, i z nějakých obytných domů, přímo do Jizery,“ uvedl Milan Hejduk. Rekonstrukce za zhruba sedmdesát milionů korun čeká taky čistírnu odpadních vod v Turnově.

Hledá se nový provozovatel

Sdružení VHS Turnov také začalo hledat firmu, která bude provozovat celou vodárenskou síť na Semilsku. Severočeským vodovodům a kanalizacím, které v současnosti rozvodnou síť provozují, končí letos koncese. Vodohospodářské sdružení Turnov proto připravilo dvoumiliardový tendr a nejpozději v červenci chce uzavřít smlouvu s vítězem veřejné soutěže.

Ta začne už 12. února. Sdružení zprvu uvažovalo, že bude vodárenskou síť provozovat od roku 2021 samo. Po řadě analýz ale zástupci sdružení usoudili, že bude lepší svěřit provoz sítě odborné firmě.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související