Vomajda se šťavelem a volským okem

V kuchyních našich babiček měly důležité místo bylinky. I takové, na které jsme už pozapomněli. Z dětství si ale možná pamatujete šťavel kyselý.

Ingredience
  • 10 dkg šťavelu
  • 1 dcl mléka
  • ¼ l smetany
  • sůl a cukr podle chuti
  • 1 vejce na obalení a další vejce podle počtu strávníků
  • ½ kg brambor
  • ½ lžičky červené papriky
  • 2 lžíce mouky
  • 2 cibule
  • tuk na smažení
  • 4 lžíce strouhanky

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Šťavel omyjeme, nasekáme a osmahneme na másle. Zalijeme mlékem, ve kterém rozkvedláme mouku a povaříme. Přidáme cukr, sůl a necháme chvilku povařit. Nakonec přidáme smetanu.

Uvařené brambory scedíme, na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, promícháme s uvařenými bramborami a lehce osmahneme. Na pánvi usmažíme volská oka. Druhou cibuli nakrájíme na kolečka, obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme. Na talíř dáme brambory, zalijeme omáčkou, na vrch položíme volské oko, které posypeme usmaženou cibulí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.