Vomajda se šťavelem a volským okem
V kuchyních našich babiček měly důležité místo bylinky. I takové, na které jsme už pozapomněli. Z dětství si ale možná pamatujete šťavel kyselý.
- 10 dkg šťavelu
- 1 dcl mléka
- ¼ l smetany
- sůl a cukr podle chuti
- 1 vejce na obalení a další vejce podle počtu strávníků
- ½ kg brambor
- ½ lžičky červené papriky
- 2 lžíce mouky
- 2 cibule
- tuk na smažení
- 4 lžíce strouhanky
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Šťavel omyjeme, nasekáme a osmahneme na másle. Zalijeme mlékem, ve kterém rozkvedláme mouku a povaříme. Přidáme cukr, sůl a necháme chvilku povařit. Nakonec přidáme smetanu.
Uvařené brambory scedíme, na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, promícháme s uvařenými bramborami a lehce osmahneme. Na pánvi usmažíme volská oka. Druhou cibuli nakrájíme na kolečka, obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme. Na talíř dáme brambory, zalijeme omáčkou, na vrch položíme volské oko, které posypeme usmaženou cibulí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.