Volby v Libereckém kraji byly klidné, potvrdili policisté. Některé obce z Českolipska a Semilska hlasy už sečetly

6. říjen 2018

Na pořádek během voleb dohlíželi policisté, ti nezaznamenali žádné porušení zákona. V některých obcích našeho kraje už volební komisaři znají výsledky hlasování. Sečteno už je na Českolipsku nebo Semilsku.

Podle Českého statistického úřadu už je sečteno třeba na Semilsku v obcích Rakousy a Troskovice, či Mírové pod Kozákovem a obci Loučky. Výsledky znají i v obcích v podhůří Lužických hor na Českolipsku, jde o Polevsko, Kunratice u Cvikova, Chotovice a Svojkov. Vůbec první obcí, kde hlasy sečetli, byla Luka nedaleko Doks. Hotovo je třeba i v Horní Řasnici na Frýdlantsku.

Policie při komunálních a senátních volbách nezaznamenala žádné porušení zákona. Potvrdila to mluvčí Vlasta Suchánková. Na lince 158 ale policisté zaznamenali stížnosti na lidi, kteří upozorňovali na konání referenda v Liberci. To v krajském městě probíhalo souběžně s komunálními volbami.

Podle policie stáli lidé s transparenty před některými budovami, kde se volby konaly. Zákon podle Vlasty Suchánkové nikdo z nich neporušil: „Telefonátů bylo za dva dny několik, každopádně tyto osoby se nedopouštěly žádného protiprávního jednání. Jen asi v jednom nebo ve dvou případech jsme řešili, že tyto osoby stály na komunikaci, takže jsme je požádali, aby se dotyční přesunuli na chodník.“ Ti podle Suchánkové poslechli, takže vše proběhlo bez problémů.

autor: Jan Charvát
Spustit audio