Vleky stojí, na sjezdovky v Krkonoších se místo lyžařů vydávají skialpinisté a sáňkaři

Lyžařské areály jsou kvůli vládním opatřením mimo provoz. Přesto do Krkonoš přijelo dost turistů, kteří tam často plánují zůstat až do Nového roku. Ubytováni jsou buď v zimních kempech nebo ve vlastních či pronajatých apartmánových bytech.

Vleky stojí, některé lanovky přepravují jen pěší turisty a běžkaře. Krkonošské sjezdovky využívají turisté k bobování a sáňkování. „Vyrážíme na procházky, trochu to jde na běžky. Máme psa a děti, takže chodíme bobovat na nějaký kopeček. Je to takové smutné. Na lyžování jsme se těšili," popsala svou zimní dovolenou ve Špindlerově Mlýně jedna z oslovených.

Lyžařské areály jsou mimo provoz, přesto do Krkonoš přijelo dost turistů

Na svahy se vydávají třeba i skialpinisté. „Ježíšek zaplaťpánbůh počítal s tím, že to tady zavřou, takže nadělil dětem skialpinistické lyže. Chystáme se jít tady po sjezdovce ve Svatém Petru nahoru na Přední Planinu,“ popsal svůj plán na rodinný výlet dotázaný skialpinista.

Turisté se shodují v tom, že jim chybí restaurace, kam by zašli na jídlo nebo se na chvíli zahřát. Některé restaurace mají otevřené výdejové okénko. Tržby mají prý sice malé, přesto se ale nevzdávají.

Čtěte také

„Doufáme, že nám pomůže i počasí. Má chumelit. Určitě je to na horách lepší, než sedět doma v zavřeném bytě. Zajít si s dětmi zabobovat jako rodina. Takže doufáme, že aspoň někdo přijde," věří provozní restaurace v centru Špindlerova Mlýna Miroslava Kozáková.

Provozovatelé lyžařských areálů přichází o největší tržby, které by v těchto dnech měli, přesto se připravují na znovuotevření. Jak potvrdil manažer skiareálu ve Špindlerově Mlýně Adam Svačina, pokud je na to počasí, tak využívají všechen čas na výrobu technického sněhu a na přípravu svahů. „Pracujeme na tom, abychom byli připraveni s co největším počtem kilometrů sjezdovek jakmile nám vláda znovu umožní otevřít areál."

Spustit audio

Související