Vláda zpřísňuje protiepidemická opatření. Respirátory povinné i v práci, testy budou platit kratší dobu

25. říjen 2021 09:39

V pondělí 25. října vstupují v platnost nová protiepidemická nařízení vlády. Od pondělí 1. listopadu k nim přibydou další. O jaká jde, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Od 25. října musí lidé nosit respirátory nejen v dopravních prostředcích, obchodech a například zdravotnických zařízeních, ale nově také na pracovištích. V předchozím týdnu o tom rozhodla vláda, nošení ochrany nosu a úst nařídila ve všech vnitřních prostorech.

Respirátor, nebo nanoroušku musí mít v práci jenom ti zaměstnanci, kteří nemůžou udržet od ostatních odstup alespoň 1 a půl metru. „Jakmile se zaměstnanec bude pohybovat po prostoru, tak si respirátor nasadit musí. Pokud je pouze na židli před počítačem a pracuje, potom při tom rozestupu to nutné není,“ upřesnil později po vydání nařízení ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO. Pokud má člověk v práci kancelář sám pro sebe, ani tam respirátor mít nasazený nemusí.

Od 25. října také platí v souvislosti s onemocněním covid-19 nové lhůty pro karanténu. Podle nařízení hlavní hygieničky se neočkovaným zkracuje její doba po kontaktu s nakaženým z 14 dnů na 7.

Další změny o týden později

Od 1. listopadu už stát nebude platit preventivní testy na covid-19. Hradit je bude jen dětem a mladistvým do 18 let, osobám, které čekají na druhou dávku očkování, nebo těm, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů.

Zkrátí se také doba platnosti testů; u PCR testů z dosavadních 7 dnů na 3 a u antigenních testů ze 3 dnů na 1.

Další novinka se bude od 1. listopadu týkat restaurací. Provozovatelé budou od tohoto data muset nově kontrolovat příchozí, jestli mají potvrzení o očkování, prodělání nákazy nebo negativním testu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související