VIDEO: Pelikání bašta aneb Krmení mláďat v zoo Liberec

22. leden 2018

Prvními mláďaty roku 2018 jsou v liberecké zoo tři pelikáni bílí. Zajímavé je, že na jedno „posezení“ tvoreček zbaští víc než půlku své váhy.

Ptákům se daří dobře, krmení od chovatelů jim chutná, jak se můžete přesvědčit na videu od redaktorky Lucie Fürstové:

Tři loňská liberecká mláďata poputují do Francie, ta letošní v Liberci také nezůstanou. Zatím se ale neví, ve které zoologické zahradě v budoucnu posílí chovy těchto ohrožených ptáků.

„Krmíme je pětkrát denně, mládě sežere víc než polovinu své vlastní váhy. Roste jako z vody a za deset dní ztrojnásobí svoji váhu,“ říká hlavní ošetřovatel pavilonu Tropů Tomáš Žďánský.

Liberecká zahrada chová pelikány od roku 1975. Poprvé se tam ale začali množit až v roce 1999. Žijí volně na venkovním jezírku s ostrůvkem, na zimu je chovatelé přemisťují do zimoviště, kde mají ptáci hnízdní sezónu.

Zoo Liberec měla loni druhou nejvyšší návštěvnost za deset let

Žirafa ze Zoo Liberec

Libereckou zoologickou zahradu navštívilo v roce 2017 víc než 355 tisíc lidí. Je to druhý nejvyšší počet za posledních deset let.

autoři: Lucie Fürstová , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.