VIDEO: Navštívila nás Sabine. Co za sebou nechala?

14. únor 2020 12:56

Na Semilsku bouře Sabine způsobila rozsáhlé polomy a škody na domech i autech. Jak bezpečné jsou teď tamní lesy, se vypravila i s kamerou zjistit naše redaktorka Ivana Bernáthová.

Čtěte také

Bouře Sabina, která se na začátku týdne přehnala nad Českem, řádila i v Libereckém kraji. Vítr lámal stromy, padající větve ničily střechy domů i auta. Polomy jsou i na Semilsku. Na kontrole známé turistické Riegrovy stezky a lesní lokality Nouzov u Semil byla naše redaktorka spolu s pracovníky tamní radnice.

Stromy budou v Nouzově odstraňovat

Stromy popadané na silnici na Nouzov už lesníci odstranili, teď budou ještě odvážet polomy z lesa. „Musí se to udělat rychle, aby se do dřeva nedal kůrovec,“ konstatuje Lenka Soukupová z Odboru rozvoje a správy majetku města Semily. A dodává, že jakmile odklidí popadané stromy, budou muset nechat pokácet i ty ostatní okolo, které padající kmeny poškodily. Z toho důvodu také apeluje na obyvatele, aby do lesa v těchto dnech raději nechodili.

Vypadají nádherně, budou je ale muset pokácet, hrozí zřícením
Pokácení čeká i tyto stromy, jsou poškozené od těch, co kolem nich padaly

Známá turistická Riegrova stezka dopadla o něco lépe. I tam by ale lidé měli být opatrní, jak říká starostka Semil Lena Mlejnková z Volby pro Semily: „Celou letošní zimu, kdy není sníh, je hodně území podmáčeného a hrozí tak vývrat stromů i bez silnějšího větru,“ dodává.

Související