Vepřové srdce na smetaně
Když se řekne zabíjačky, tak se nám většinou vybaví jelítka a jitrnice. K těm se určitě s Vladimírou Jakouběovou dostaneme také, ale teď si připomeneme recept na vepřové srdce na smetaně.
Vepřové srdce na slanině
1 vepřové srdce
trochu sádla
1 cibule
po hrsti na kousky nakrájené mrkve, petržele a celeru
3 dcl smetany na vaření
sůl
po 8 kuličkách pepře a nového koření
3 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
lžíce brusinkové zavařeniny
lžíce octa
Srdce očistíme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kuličky pepře a bobkové listy. Uvaříme doměkka. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli do zežloutnutí. Přisypeme zeleninu a za častého míchání opečeme doměkka. Zalijeme přecezeným vývarem. V části smetany rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme k vývaru se zeleninou. Přidáme i zbytek smetany, promícháme a 20 minut pomalu povaříme. Pět minut před koncem vaření přidáme do omáčky brusinky. Podle chuti dosolíme a okyselíme. Srdce nakrájíme na plátky, podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.