Velikonoční ladění s Českým rozhlasem Liberec

Na svátky jara jsme pro vás do vysílání připravili i několik velikonočních specialit. Užijte si pohodový prodloužený sváteční víkend třeba s námi.

Velký pátek

Křesťané si v tento den připomínají ukřižování Ježíše Krista a tak se i my, po 8. hodině ráno, spojíme telefonicky na krátký rozhovor s biskupem litoměřickým, Janem Baxantem. Po 9. hodině vás čeká pravidelný živý kontaktní pořad Na klidné vlně se Zdeňkem Junákem a po 13. hodině další díl nového pátečního pořadu Xaverův veselý kvíz.

Bílá sobota

Pomlázka by měla být upletená z čerstvého vrbového proutí, stará nebo kupovaná nám podle tradic neprokáže takovou "službu" (ilustr. foto)

V tento den už probíhají přípravy na Hod boží velikonoční a tak se mezi 7 a 8 hodinou ráno můžete s Jaroslavem Hořením naučit plést pomlázku.
Po 10. hodině už vás čeká pravidelný Hobby magazín, který vás, mimo jiné vezme na Frýdeckomístecko za paní Alenou Velčovskou, která na své perníčky maluje krajku v nejrůznějších barvách. A ještě navštívíme pštrosí farmu, kde se velikonoční vejce vyfukují kompresorem.
Po 13. hodině vás Pavel Kudrna pozve na další ze svých Výletů a po 15. hodině s Ivetou Kalátovou zavzpomínáme na herečku Ljubu Skořepovou, která žila ve stáří v Líšném.

Boží hod velikonoční

Nedělní dopoledne začne hned po 9. hodině pravidelným magazínem Kultura pod Ještědem, který také nabídne Velikonoční program. Povíme si o zrušení tradičních velikonočních jízd v Lužici, nabídneme alespoň virtuální pozvánku na křížovou cestu do Jiřetína pod Jedlovou a vezme vás na velikonoční výlet do Lužice s Michalem Burešem.

Velikonoce nejsou jenom vajíčka a pomlázky

Po 11. hodině se těšte na poněkud nevšední Setkání u mikrofonu s Petrem Urbanem: Na křížové cestě. Je dílem Petra Urbana a vznikla jako obrazový cyklus na motivy pašijového příběhu, zpracovaného originálním způsobem ve formě klasické malované kalvárie. 15 zastavení smržovské křížové cesty vzešlo z iniciativy Petra Urbana, jeho ženy Inky a přátel ze spolku Malé Polsko. Petr Urban se tímto svým dílem prezentuje trochu jinak, než jak ho povětšinou veřejnost vnímá a dokazuje, že autor kresleného, často „mírně nekorektního“, humoru dokáže zpracovat vážná, hluboká témata člověka a víry.
A po 15. hodině nabídne Iveta Kalátová také trochu nevšední rozhovor. Velikonoce jsou sice hlavně křesťanské svátky, ale i duchovní byli jednou mladí. Například svérázný farář Bartoloměj z Liberce zavzpomínal na svá mladá léta, kdy si sám pletl pomlázku a proháněl holky.

Velikonoční pondělí

Také na Velikonoční pondělí se můžete od 9 hodin těšit na kontaktní pořad Na klidné vlně a jeho průvodce Zdeňka Junáka.

Hradišťan

Od 12 do 13 hodin je připraven speciální pořad „Velikonoční tradice“. Těšte se na velikonoční hudební výběr Zdeňka Rakušana ze zdrojů folklorních i klasických. Muzikolog a také náš rozhlasový kolega, redaktor Zdeněk Rakušan pro vás vybral jarní písně s vazbou na lidové i duchovní velikonoční tradice, o nichž také pohovoří a přidá i zajímavosti k tvorbě jednotlivých kapel, souborů a interpretů. V hodinovém hudebním pořadu, sestaveném z jarních melodií, uslyšíte tvorbu Jiřího Pavlici a jeho Hradišťanu, liberecké soubory Collibet a Akcent, jablonecké Vrabčáky i melodie z Weberovy rockové opery Jesus Christ Superstar.

autoři: David Hamr , reČRoL
Spustit audio

Související