Ve všech zimních střediscích Libereckého kraje se lyžuje

27. prosinec 2018

V Libereckém kraji se už lyžuje ve všech zimních střediscích. Navzdory oteplení je v areálech poměrně rušno.

Na svazích leží kolem půl metru převážně technického sněhu. Z 97 kilometrů sjezdovek, které v Jizerských horách a západních Krkonoších jsou, je zatím v provozu zhruba 55 kilometrů. K dispozici jsou také desítky kilometrů upravených stop pro vyznavače běžek.

Přes deset kilometrů sjezdovek nabízí lyžařům Skiaréna Jizerky, která zahrnuje střediska v Bedřichově, na Severáku v Hraběticích a Tanvaldském Špičáku. „V Bedřichově je v provozu Maliník a zatím tam nic jiného nerozjedeme, na Severáku se lyžuje na severní straně, Špičák je v provozu kompletně,“ řekl Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která areály provozuje. I na vrcholu Špičáku je ale podle něj nad nulou. „Na to, jaké je počasí, je lidí dost, ale zažili jsme i lepší vánoční prázdniny,“ dodal.

Také v Harrachově se dnes lyžování obešlo bez front. V provozu jsou v oblíbeném krkonošském areálu obě sedačkové lanovky a s výjimkou jediného i všechny vleky. Otevřená je červená sjezdovka v centru a modrá v Rýžovišti. V nedaleké Rokytnici nad Jizerou, která je se svými více než 20 kilometry sjezdovek největším lyžařským areálem v Libereckém kraji, je už v provozu lanovka na Lysou Horu. V od středy se lyžuje i na červené sjezdovce FIS a Slalomáku ve skiareálu Horní Domky, rozjel se i Studenov. „Jede nám celý areál s výjimkou jednoho vleku, podmínky jsou dobré, i když prší,“ řekl Vít Pražák ze Spartaku Rokytnice.

Ve Sportovním areálu Ještěd v Liberci jsou už v provozu sedačkové lanovky na Černý vrch i Skalka, lyžuje se ale zhruba na třetině tratí. „Lyžuje se na Liberecké, Pod Lany a na F10, zatím není možné zasněžovat a připravit další tratě,“ řekla ČTK mluvčí areálu Renata Balašová. Ve středisku leží na sjezdovkách kolem 30 centimetrů technického sněhu a dobré podmínky jsou podle ní i pro dětské lyžování. Navzdory teplému počasí je podle Balašové návštěvnost srovnatelná s loňskými Vánoci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související