Ve Špindlerově Mlýně vrcholí nejdrsnější běžkařský závod planety

30. březen 2013

Ve Špindlerově Mlýně se dnes jede celosvětové finále skicrossu na běžkách RedBull Nordix 2013. Na start páteční kvalifikace se postavily téměř dvě stovky jezdců, 64 nejlepších mužů a 16 žen postoupilo do sobotních vyřazovacích jízd.

Páteční kvalifikace se kvůli rozmarům počasí lehce protáhla. Technická četa se musela poprat s nečekanou sněhovou nadílkou. Trať byla ale nakonec připravena a její nástrahy vyzkoušelo na dvě stovky adrenalinových nadšenců. Startovalo se sólo po půl minutě, i přesto se ale někteří závodníci dojeli a trochu se v zatáčkách přetlačovali.

Ti, kteří nebyli se svou první kvalifikační jízdou spokojeni, měli možnost opravy. Každému lyžaři se počítalo rychlejší kolo. Do sobotních vyřazovacích jízd postoupilo 64 nejrychlejších mužů a 16 žen.

Tentokrát už se bude startovat hromadně vždy po čtyřech, a diváci tak uvidí strkanice, přetlačovanou a ostré lokty, zkrátka skicross, jak má být. Skvěle rozjetý mají závod vítězové páteční kvalifikace - běžci na lyžích Dušan Kožíšek a Ludmila Horká. Jsou také největšími adepty na celkové vítězství.

Vedle Kožíška a Horké se ve startovní listině objevilo také mnoho překvapivých jmen. Poprvé v životě si Nordix vyzkoušel nejlepší český lyžař Lukáš Bauer anebo dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč. Ani jeden z nich ale do sobotního finále nepostoupil.

Probojovali se do něj naopak všichni biatlonisté, a diváci se tak mohou těšit na Ondřeje Moravce, Michala Šlesingra a jejich ženské protějšky Gabrielu Soukalovou a Veroniku Vítkovou. Výborně kvalifikaci zvládl také sdruženář Miroslav Dvořák, který obsadil průběžné šesté místo.

Náročná trať ve Svatém Petru

Sobotní finále láká na atraktivní podívanou. Trať ve Svatém Petru je totiž podle závodníků jednou z nějtěžších v historii Nordixu. Tomu nahrává hlavně počasí.

Zatímco v minulých letech panovalo během světového finále opravdové jaro a jezdilo se v mokrém a pomalém sněhu, letos mrzne, chumelí a trať je rychlá a nebezpečná. Během kvalifikace ozdobila každou zatáčku nablýskaná ledová plotna a někteří lyžaři jezdí víc po břiše než po skluznicích.

Start závodu je naplánován na 13. hodinu, velké finále by mělo být odstartováno v půl čtvrté. Součástí závodu je také soutěž o nejlepší běžkařský trik na můstku, ta začne v 16 hodin.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio