Jsou jak naše děti, je v tom kus srdce, říká paní Lenka. Chová doma chrty zachráněné ze Španělska

Monika Novotná z Nové Paky má doma 14 chrtů. Přivezla je ze Španělska, kde by je nečekalo nic dobrého. Už 7 let zprostředkovává jejich českou adopci, přivezla celkem 271 chrtů. Do Liberce přijela za Lenkou Farkašovou, podívat se, jak se daří fence Teresce, která také patří mezi španělské chrty, vyhozené na ulici po lovecké sezóně. Dnes pospává v obývacím pokoji na pohovce, obklopena láskou svých majitelů.

Nezisková organizace Galgos de la Estrella zachraňuje týrané a opuštěné psy ze Španělska. Štíhlí, aristokraticky vyhlížející španělští chrti jsou tam využívaní ke komerčnímu lovu. Když se pak svým majitelům nehodí a nevyplatí se jim je krmit, zbavují se jich. V Česku psi nacházejí nové majitele, jako je i paní Lenka Farkašová.

Monika Novotná v roce 2013 spolu s kamarádkami založila neziskovou společnost Galgos de la Estrella, která se věnuje záchraně a adopci španělských chrtů. Spolupracuje s tamními útulky, vybraní psi jsou nejprve převezeni do Německa a poté do Čech. Za sedm let jich bylo už 271. Nejprve o ně pečuje veterinář a také Monika Novotná, ta se snaží mnohdy vystresované chrty podpořit i po psychické stránce. Teprve když jsou v pořádku, hledá konkrétnímu vhodného majitele. Monika Novotná odhaduje, že ve Španělsku každý rok zemře krutou smrtí více než sto tisíc chrtů.

„Na psy plemene galgo se zaměřujeme kvůli tomu, že jejich život ve Španělsku je dost krutý,“ říká paní Novotná. „Španělský galgo se používá na lov divokých králíků a zajíců, je to zimní sportovní zábava. Galgy si tam drží takzvaní lovci, kteří na jednu loveckou sezonu připraví až 20 psů, ze začátku sezóny je všechny vyzkouší a pokud některý nevyhovuje kritériím, tak se ho zbaví, protože nevidí důvod ho krmit. Pokud se lovec chce psa zbavit normálním způsobem, odveze ho do útulku. Pokud to chce udělat jinak, a to se, bohužel, stává velmi často, tak ho buď usmrtí, nebo ho vyhodí na ulici. Osudy těchto psů jsou strašné,“ dodává.

autoři: Lucie Fürstová , Iveta Kalátová , reČRoL
Spustit audio

Související